Wykonanie
To właściwie taka wariacja na temat hamburgera buffalo. Nie mam
mięsa bizona niestety:) Poza tym znalazłam kilka "wersji" tegoż hamburgera i wybrałam to co najbardziej mi się podobało plus dodałam coś od siebie czyli ukochaną
rukolę. Więc tak prawdę mówiąc na miano hamburgera Buffalo chyba nie zasługuje... ale nie nazwa jest tu najważniejsza.. a smak. Myślałam, że mam już swojego ulubionego hamburgera ( wersja z
serem pleśniowym- tu) ale
powiem szczerze że ten dzisiejszy też jest fantastyczny. Zjadłam dwa takie..powinnam
mieć jakieś wyrzuty sumienia?
Składniki:500 g
mięsa mielonego40 ml
sosu worcestershirełyżka pasty
chili lub wg gustu (użyłam pasty chipotles- mniej więcej 2 łyżki)
sólpieprz3-4 ząbki
czosnkupomidorcheddarrukolabułki hamburgeroweopcjonalnie
sos czosnkowy (2 ząbki
czosnku, 2 łyżki
śmietany, 2 łyżki
majonezu,
sól,
pieprz)Wykonanie:
Mięso przełóż do miski. Dodaj
sos worcestershire, pastę
chili,
sól,
pieprz i
czosnek. Wymieszaj. Zgrilluj do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Na spód
bułki połóż dwa plastry
cheddara następnie
rukolę,
pomidora i
mięso. Nie trzymałam bym się tak prawdę mówiąc kolejności:) Jeśli zdecydujesz się zrobić
sos czosnkowy połącz w miseczce
śmietanę,
majonez,
sól,
pieprz i roztarty
czosnek (pokrój go drobno,
posól i gdy zmięknie rozetrzyj końcówką noża). Można użyć także pasty
chili.Smacznego!