Wykonanie
Bakłażan w mojej kuchni pojawił się całkiem niedawno, był moment że nie potrafiłam go przygotować więc był twardy i niezjadliwy.
Doszłam do wprawy i dziś się nim zachwycam chociaż w wersji tureckiej mógłby być bardziej light- jak dla mnie zbyt dużo tłuszczu ale nadal po niego sięgam! :) ma niesamowity smak! Ponieważ jest afrodyzjakiem postanowiłam jadać go częściej - jadam go wraz z córką więc nie wiem jaki może być efekt! Moja wersja jest dietetyczna...lekko skropiona
oliwą z oliwek i faszerowana
pomidorami w połączeniu z
dynią i
czosnkiem. Było pysznie!!!
przepis własnySkładniki: na 2 osoby5
pomidorów1
bakłażan1
cebulka2 ząbki
czosnku150g pieczonej dyniłyżka
natki pietruszkikilka listków świeżej
bazyliisól,
pieprz do smaku1 łyżka
octu balsamicznego (użyłam
gruszkowego)1/2 łyżeczki
curry2 łyżki
oliwy z oliwek + do spryskania
bakłażanaparmezan na wierzch ( opcjonalnie )
Bakłażana przekroić wzdłuż, naciąć w kratkę środek, oprószyć
solą i odstawić na 30 minut ( powinien puścić sok )
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić nierównomiernie. W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, wrzucić pokrojoną na drobno
cebulkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dodać
pomidory i wysmażać tak długo aż odparuje prawie cały sok. Doprawić
curry,
solą i
pieprzem do smaku, dodać
natkę pietruszki i odstawić.
Bakłażana spryskać
oliwą z oliwek i piec w piekarniku wraz z
dynią aż oba warzywa zmiękną.Z
bakłażana wydrążyć środek, który należy pokroić lub rozgnieść widelcem i dodać do pulpy pomidorowej.
Dynię pokroić w kostkę i również umieścić ją w garnku z sosem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, nałożyć do środków
bakłażana, oprószyć
parmezanem i zapiec jeszcze przez 5-10 minut. Ozdobić listkami
bazylii, podawać na ciepło lub zimno ( w obu wersjach pyszne ) Można dodatkowo posypać
parmezanem po wyciągnięciu z pieca - ja dodałam :)