Wykonanie
"Enchilar " oznacza dodawać
chili i od tego się zaczęło! Jak popularne jest
chili w kuchni meksykańskiej tak i popularne w mojej...niestety... dla tych, którzy czasami coś u mnie jedzą i pali!Zaliczyłam pierwsze wspólne gotowanie, które podpatrzyłam u Gosi z blogu... i poprosiłam o wyjaśnienia z tym związane...nie żałuję! uważam, że te wszystkie wspólne gotowania, wypieki ciast czy
chlebów prowadzą o wielki krok do przodu bo gdyby ktoś tego nie wymyślił nie było by motoru do tego by ugotować coś czego nie miałam jeszcze okazji, super sprawa i kocham te wszystkie akcje dzięki którym poznaje nowe smaki! Dziewczyny dzięki za wspólne gotowanie na odległość, jestem bardzo ciekawa Waszych propozycji na Enchilada, dania należącego do dań narodowych Meksyku:) Dla tych, którzy jeszcze takiego danie nie gotowali napiszę, że podstawą enchilady jest tortilla i wybrane przez was samych dodatki z koniecznością użycia oczywiście
chili! Zwinięte tortille układa się blisko siebie, polewa sosem i posypuje
serem a następnie zapieka. Uwaga! jest to świetny pomysł gdy nie wiecie co zrobić z gotowanym
kurczakiem np z rosołu :) oczywiście farsz może składać się z
twarogu, czy
ziemniaków. Wraz ze mną udział we wspólnym gotowaniu wzięły następujące osoby:Dobromiła , Chantel , Siankoo ,Mirabelka ,Siaśka ,
Maggie , Martynosia,ShinjuMoja wyglądała tak :)

przepis własnySkładniki:6 placków tortilli300g gotowanego
kurczaka1
czerwona papryka2
chili2 ząbki
czosnkustarty ser cheddarpęczek
kolendry600g krojonych
pomidorów w puszce1
czerwona cebulaodrobina
kminkusól,
pieprz2 łyżki
olejuKurczaka drobno posiekać najlepiej na paski. Pół
cebuli pokroić drobno,
czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek i posiekaną
cebulę, smażyć przez chwilę, następnie dodać
pomidory,
kminek,
sól,
pieprz do smaku i wysmażać do uzyskania gęstego sosu.
Chili pokroić ukośnie, resztę
cebuli w piórka. Na każdą tortillę wyłożyć dwie łyżki sosu, rozsmarować na całym krążku, wyłożyć
kurczaka, pokrojoną
paprykę w paski,
cebulę w piórkach,
chili oraz
kolendrę. Zwinąć placek w rulon i włożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać tortillę resztą sosu, posypać
serem i zapiec około 15 minut. Po wyjęciu z pieca posypać
kolendrą i resztą
chili pokrojonej ukośnie.Smacznego:)