Wykonanie
Oto te
makaroniki to nie tylko otwarcie sezonu jesienno
dyniowego .. to także inspiracja z
serkiem Almette, który idealnie wkomponował się w te małe cudeńka do których pieczenia skłoniła mnie przecież miłość. Delikatny
śmietankowy serek Almette w moim kremie to idealne połączenie z aromatycznym
purre dyniowym i
przyprawami korzennymi.. warto spróbować i się zainspirować :-)

przepis i pomysł własnySkładniki:na 15 dużych makaroników200g zmielonych
migdałów200g
cukru pudru60g odstanych przez jedną noc
białek2 łyżeczki
kawy instant
Migdały oraz
cukier przesiewamy przez drobne sito, to co zostało rozdrabniamy ponownie w mikserze bądź młynku do
kawy i przesiewamy raz jeszcze. Dodajemy odstane przez noc
białka( należy je odstawić bez żadnego przykrycia na górze pod sufitem gdzieś na szafce - tam jest najcieplej) wszystkie składniki wymieszać i na końcu dodać do gęstej lepkiej masy mieloną, miałką
kawę.

Składniki: na
bezę włoską230g
cukru50g
wody75g
białek odstanych przez nocszczypta
solitermometr
Wodę i
cukier umieszczam w garnuszku, natomiast
białka i
sól w misie malaksera. Termometr ustawiam na 118'C, wstawiam garnuszek z
cukrem na wolny ogień i gotuję. Gdy osiągniemy temperaturę 100'C włączamy mikser z
białkami do uzyskania ubitej piany, Gdy termometr da znać o uzyskaniu temperatury 118', zdejmujemy z ognia
syrop i wlewamy go stróżką do ubijanych
białek. Ubijam
białka do czasu aż misa od
spodu nie jest już
gorą ca lecz letnia, łączę
białka z
kawową masą makaronikową na trzy tury. W trzeciej turze staramy się połączyć jak najlepiej
białka by nie mieszać zbyt długo. Przekładamy masę do worka i wyciskamy na matę. Nagrzewamy piekarnik do temp 30' i wyłączamy wkładając na 30 minut
makaroniki do wysuszenia. Włączyłam ponownie piec na 150'C i piekłam
makaroniki 14 minut.

Krem
serowo dyniowy150g
śmietankowego serka Almette50g
purre dyniowego3 łyzki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kardamonuWszystkie składniki łączymy ze sobą i porządnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na jedną część makaroników. Przykrywamy drugą częścią suchego makaronika i zjadamy delektując się jesiennym delikatnym smakiem!


