ßßß
wegańskiewegańskie- 250 g bezglutenowych płatków owsianych (ok. 2 szklanki) - ja użyłam Amarello- 100 g surowej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)- 300 g suszonych fig, najlepiej niesiarkowanych- 5 łyżek soku pomarańczowego- 1/2 szklanki mleka roślinnego- 2 łyżki wody różanej (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)- 1 łyżka amaretto (można pominąć)- 75 g płatków migdałowych, uprażych na suchej patelni- kilka kropli ekstraktu migdałowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowgo- 1 łyżeczka mielonego cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej- szczypta soli himalajskiej- do posypania wierzchu - surowa kasza jaglana (można pominąć)Do malaksera wrzucam drobno pokrojone suszone figi. Zalewam je gorącym mlekiem, sokiem pomarańczowym, wodą różaną i amaretto. Dodaję szczyptę soli. Całość pozostawiam na 30 min.Włączam malakser i wszystko blenduję na gładką masę.Dodaję przyprawy, ekstrakt migdałowy, pastę waniliową i całość blenduję na gładką masę.Na koniec wrzucam płatki migdałowe i chwilę blenduję - tak by lekko rozdrobnić płatki migdałowe.Masę przekładam do miski, dodaję płatki owsiane i surową kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszam, najlepiej za pomocą dłoni.Przekładam masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do spodu. Wierzch posypuję surową kaszą jaglaną i przyciskam ją do masy.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batonu i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batony przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.Smacznego!