ßßß Cookit - przepis na Pasta warzywna z masłem orzechowym - smakowite połączenie:)

Pasta warzywna z masłem orzechowym - smakowite połączenie:)

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić!
Bardzo byłam ciekawa jak smakują duszone warzywa z dodatkiem masła, które kojarzy mi się absolutnie słodyczowo:)
Składniki:
marchewka
2 małe pietruszki
por*
kawałek selera
kawałek czerwonej papryki
2 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki oliwy/oleju
łyżka ostrej musztardy
kiełki soczewicy i rzodkiewki - w oryginale była natka pietruszki
tymianek, sól
* był jeszcze dodatek cebuli, ale ja dałam dużego pora, więc z cebuli zrezygnowałam
Warzywa obrałam i część starłam, a część pokroiłam w małą kostkę (tak mi było wygodnie, można tylko pokroić albo tylko zetrzeć).
I po kolei wg Pięciu Przemian:
1. na rozgrzaną oliwę wrzuciłam marchew i pietruszkę (sł), chwilę podsmażałam
2. dorzuciłam seler i por (o) i dalej smażyłam na niewielkim ogniu
3. dodałam musztardę i pieprz (o) i wlałam ok. 200 ml zimnej wody (sn)
4. lekko posoliłam (sn) i dusiłam ok. 15 minut
5. po lekkim** przestudzeniu zmiksowałam
6. dodałam kiełki (k)
7. szczyptę tymianku (g)
8. paprykę i masło orzechowe (sł)
** masło dobrze łączy się z resztą pasty gdy masa jest ciepła
Masło można pominąć, ale ono, moim zdaniem, stanowi główną atrakcję tej pasty:)
Pastę można wykorzystać również jako dodatek do makaronu czy kaszy.
Ja najpierw zjadłam jeszcze ciepłą na grzance z ciemnego chleba, a resztę na następny dzień bez żadnych dodatków - wyjadałam łyżeczką z miseczki.
I na ciepło i na zimno pasta jest zaskakująco pyszna:)
Polecam bardzo!
"Naśladownictwo - najszczerszy komplement"
Colton
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/07/pasta-warzywna-z-masem-orzechowym.html