Wykonanie

Po zachwycie
ciasteczkami na
mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką "Kuchnia bez pszenicy".Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą.Ta zapiekanka jest trochę nietypowa, bo zawiera tylko
kurczaka z warzywami.Nie ma tu
makaronu,
ziemniaków czy
ryżu, jest za to pierzynka z
kalafiora.Nie jest to dokładny przepis z książki, zrobiłam kilka zmian m.in. zamiast
marchewki dałam
paprykę, nie dałam
grzybów,
masło zmieniłam na
olej kokosowy, dałam inny
ser.Ale główna idea przepisu pozostała.Składniki na 2 porcje:* 1/2 dużego
kalafiora* 1/2 dużego
brokuła* 1/2 czerwonej i 1/2
zielonej papryki* ok. 200 g, czyli pojedyncza
pierś z kurczaka* 2 łyżki
oleju kokosowego (albo
masła)* 1/4 szklanki
śmietany kwaśnej - dałam 18%* 1/2 op.
camemberta* 1/3 łyżeczki
soli (ja ostatnio używam różowej himalajskiej)*
pieprz,
lubczyk,
papryka ostraNajpierw nastawiłam piekarnik na ok. 190* C.
Kalafior ugotowałam na parze, a po ugotowaniu dodałam
ser, roztopioną łyżkę
oleju, posoliłam i zmiksowałam.W czasie gdy
kalafior się parował w rondelku roztopiłam 1/2 łyżki
oleju, wrzuciłam
brokuły i pokrojoną w kostkę
paprykę i dusiłam przez kilka minut pod przykryciem.
Kurczaka pokrojonego w kostkę wrzuciłam na patelnię z pozostałym
olejem, posypałam
papryką i
lubczykiem, lekko posoliłam i chwilę smażyłam, aż stracił różowy kolor.

A
potem to wszystko poukładałam warstwami w naczyniu żaroodpornym: na spodzie ułożyłam
brokuły z
papryką,
potem kurczaka, kleksy
śmietany, a na wierzchu warstwa
kalafiora z
serem.

I do piekarnika na ok. 30 min.Po wyłożeniu na talerz posypałam pokrojonym świeżym
lubczykiem.Nie spodziewałam się jakiegoś wyjątkowego smaku, a jednak zapiekanka mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła!Bardzo smaczna, bardzo:)Niepotrzebnie ją tylko przykryłam, zdjęłam pokrywkę dopiero 10 minut przed końcem i trochę podeszła
sokami, a powinna być bardziej chrupiąca i pewnie wtedy skorupka z
kalafiora też by się mocniej przyrumieniła. Następnym razem będzie właśnie taka.


"Nie możemy być wrażliwsi na przyjemność,nie będąc wrażliwszymi na ból."Alan Watts