ßßß Cookit - przepis na 3 rocznica bloga - pyszne ciasto/deser i najbardziej popularne przepisy:)

3 rocznica bloga - pyszne ciasto/deser i najbardziej popularne przepisy:)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mija 3 lata od momentu, kiedy zamieściłam pierwszy wpis na tym blogu, czyli rozpoczęłam moją przygodę z kulinarnym blogowaniem:)
Nigdy w życiu bym nie przypuszczała, że wytrwam tyle czasu i będzie mi to sprawiać tak dużą satysfakcję. Nie myślałam też, że poznam tyle ciekawych osób, a nawet nawiążę bliższe i bezpośrednie relacje:)
Nie sądziłam, że przejdę taką rewolucję w moim kucharzeniu, że z osoby, która w kuchni przez lata starała się przebywać jak najkrócej przeistoczę się w osobę, dla której kuchnia stanie się bez mała przygodą, pełną eksperymentów, badania nowych lądów, próbowania nieznanych dotąd kombinacji i przede wszystkim obfitującą w dobrą zabawę:)
Pomyślałam, że to jest fajna okazja, aby przedstawić przepisy, które na blogu cieszą się największym powodzeniem. Miałam nawet ogłosić konkurs na odgadnięcie najbardziej popularnego przepisu z tych 3 lat, ale obawy, że nikt nie zgadnie powstrzymały mnie przed takim krokiem.
Bo czy zgadlibyście, że najwięcej wejść (z wyszukiwarki google'a) jest na przepis na ... golonkę pieczoną w kapuście ???
Jak przystało na zdrową kuchnię Sowy;P
Niezmiernie z tego powodzenia golonki cieszy się mój małżonek;)
Drugim bardzo popularnym przepisem jest domowa chałwa i temu się akurat nie dziwię:)
Ostatnio bardzo wzrosła też oglądalność przepisu na pieczoną pierś indyczą, który to przepis prawie zrównał się z golonką:)
Bardzo popularnym przepisem jest ten na kaszę jaglaną - dodany do akcji na Durszlaku prawie rok temu od początku cieszy się wielkim powodzeniem.
To starsze przepisy, a z nowszych, które zamieściłam już na tej platformie (bo przypominam, że w sierpniu przeniosłam się tutaj z bloxa) dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto jaglane, a także na chałwę słonecznikową, ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe, ciasta bezglutenowe i zupełnie dla mnie niespodziewanie: dzienny jadłospis, szpinak z jajkiem i pikantne placki dyniowe .
To tyle wstępu i niewielkiego podsumowania (większe zapewne będzie na 5, albo jeszcze lepiej na 10 rocznicę, jak dożyję i dotrwam;) a teraz przejdę do najważniejszego, bo przecież jak święto, to i poczęstunek się należy:)
Zapraszam Was więc na dość nietypowe (bez mąki i bez pieczenia), ale pyszne ciasto czekoladowe - częstujcie się!
Spód zrobiłam wg przepisu (zmniejszyłam tylko o 1/2 ilość składników oraz dałam zdecydowanie mniej cynamonu, bo nie przepadam ), a polewę znacznie zmieniłam.
Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
Ciasto:
* szklanka zmielonych płatków owsianych
* szklanka zmielonych migdałów
* 2 czubate łyżki kakao
* 20 sztuk daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
* łyżeczka cynamonu
* ew. łyżka miodu (gdy potrzeba bardziej dosłodzić)
Polewa:
* 2 nieduże dojrzałe banany
* 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów
* łyżka miodu
* łyżka kakao
* łyżka masła
Najpierw zmieliłam płatki owsiane i migdały. Dodałam do nich kakao i zmiksowane z wodą, w której się moczyły, daktyle. Wszystko razem połączyłam dokładnie za pomocą łyżki dolewając jeszcze trochę wody, bo masa była za gęsta. Po spróbowaniu dosłodziłam miodem.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę ugniatając ją równomiernie ręką.
Teraz przygotowałam polewę, czyli w rondelku lekko podprażyłam orzechy, dodałam miód, masło i kakao. Wymieszałam i połączyłam ze zmiksowanymi bananami. Przełożyłam polewę na wierzch ciasta, wygładziłam i włożyłam całość do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu ciasto/deser dał się spokojnie wyjąć z foremki (o co miałam obawy) i pokroić na kawałki.
Ciasto jest odpowiednio słodkie, wilgotne, o skondensowanym smaku - polecam bardzo:)
Wszystkich stałych bywalców bloga, jak również tych, którzy tylko wpadają od czasu do czasu, serdecznie pozdrawiam i dziękuję, że jesteście:)
"Przestań obawia ć się doskonałości, i tak nigdy jej nie osiągniesz"
Salvadore Dali
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/12/3-rocznica-bloga-pyszne-ciastodeser-i.html