ßßß Cookit - przepis na Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią

Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią

nazwa

Wykonanie

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami.
Takie dania/przekąski są dobre na każdą okoliczność: czy to będzie małe spotkanie z przyjaciółką, czy rodzinne podjadanie przy wspólnym wieczorze z tv, czy też jako uzupełnienie grilla czy kosza piknikowego.
Co kto woli. My zjedliśmy z mężem po prostu na kolację.
Zrobiłam dwie wersje hummusu, jedną z buraczkiem pieczonym (już się do niej kiedyś przymierzałam, ale skończyło się na hummusie z białej fasoli), a drugą z bazylią, choć było to wyjście awaryjne, bo miał być hummus ze szpinakiem, ale podczas zakupów o szpinaku zapomniałam. A że bazylię mam w doniczce pod ręką i też jest zielona, więc ona się załapała tym razem;)
Wpis jest efektem współpracy z firmą Glasmark.pl
Składniki hummusu:
* ok. 150 g ciecierzycy
* 3 spore ząbki czosnku
* 2 łyżki pasty tahini (kupnej, mojej ulubionej)
* oliwa i olej sezamowy
* sok z cytryny
* pieprz, sól
* majeranek, kminek mielony (do ciecierzycy)
* upieczony burak
* garść listków bazylii
Dodatki:
* grzanki z chleba pełnoziarnistego żytniego
* pocięty głąb z kapusty pekińskiej
* pieczarka
* kalarepka
* rzodkiewki
* pomidor
* cukinia surowa
* papryka zielona i biała
Ciecierzycę moczyłam przez całą noc i ponad pół dnia. Odlałam wodę, przepłukałam i włożyłam do świeżej z dodatkiem majeranku i mielonego kminku. Gotowałam do miękkości, czyli ponad 1.5 godziny na pewno. Odcedziłam, ale wodę zachowałam do regulowania konsystencji hummusu.
Buraka upiekłam w moim małym piekarniku, w nim też zrobiłam grzanki do gotowego już hummusu.
Ciecierzycę zmiksowałam z przyprawami, oliwą (dodałam też trochę oleju sezamowego), pastą tahini, sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wody z gotowania ciecierzycy dolewałam po trochę i badałam, czy stopień gęstości mi odpowiada.
Podzieliłam czysty hummus na dwie części i do jednej dodałam obranego buraka, a do drugiej listki bazylii, zmiksowałam i ostatecznie doprawiłam.
Hummusowe pasty i warzywa umieściłam w szklanym zestawie z drewnianą podstawą, który również świetnie nadaje się do podawania owoców, drobnych przekąsek, słodyczy lub bakalii.
Szklane miseczki są pojemne, z grubego i ładnie wyprofilowanego szkła, a drewniana podstawka wygodna do przenoszenia dzięki uchwytom z boku.
Ten zestaw i inne z kolekcji drewnianej (i nie tylko) można zakupić w sklepie firmowym kupszklo.pl . Polecam:)
Obie wersje hummusu wyszły rewelacyjnie, zróbcie sobie hummusową ucztę:)
" Pytasz, czym jest życie. Równie dobrze możesz spytać, czym jest marchewka. Marchewka to marchewka i tyle."
Antoni Czechow
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/07/hummus-w-dwoch-wersjach-z-pieczonym.html