Wykonanie
Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami.Takie dania/przekąski są dobre na każdą okoliczność: czy to będzie małe spotkanie z przyjaciółką, czy rodzinne podjadanie przy wspólnym wieczorze z tv, czy też jako uzupełnienie grilla czy kosza piknikowego.Co kto woli. My zjedliśmy z mężem po prostu na kolację.Zrobiłam dwie wersje hummusu, jedną z
buraczkiem pieczonym (już się do niej kiedyś przymierzałam, ale skończyło się na hummusie z
białej fasoli), a drugą z
bazylią, choć było to wyjście awaryjne, bo miał być hummus ze
szpinakiem, ale podczas zakupów o
szpinaku zapomniałam. A że
bazylię mam w doniczce pod ręką i też jest zielona, więc ona się załapała tym razem;)Wpis jest efektem współpracy z firmą Glasmark.plSkładniki hummusu:* ok. 150 g
ciecierzycy* 3 spore ząbki
czosnku* 2 łyżki pasty tahini (kupnej, mojej ulubionej)*
oliwa i
olej sezamowy*
sok z cytryny*
pieprz,
sól*
majeranek,
kminek mielony (do
ciecierzycy)* upieczony
burak* garść listków
bazyliiDodatki:* grzanki z
chleba pełnoziarnistego żytniego* pocięty głąb z
kapusty pekińskiej*
pieczarka*
kalarepka*
rzodkiewki*
pomidor*
cukinia surowa*
papryka zielona i biała
Ciecierzycę moczyłam przez całą noc i ponad pół dnia. Odlałam
wodę, przepłukałam i włożyłam do świeżej z dodatkiem
majeranku i mielonego
kminku. Gotowałam do miękkości, czyli ponad 1.5 godziny na pewno. Odcedziłam, ale
wodę zachowałam do regulowania konsystencji hummusu.
Buraka upiekłam w moim małym piekarniku, w nim też zrobiłam grzanki do gotowego już hummusu.
Ciecierzycę zmiksowałam z
przyprawami,
oliwą (dodałam też trochę
oleju sezamowego), pastą tahini,
sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami
czosnku.
Wody z gotowania
ciecierzycy dolewałam po trochę i badałam, czy stopień gęstości mi odpowiada.Podzieliłam czysty hummus na dwie części i do jednej dodałam obranego
buraka, a do drugiej listki
bazylii, zmiksowałam i ostatecznie doprawiłam.Hummusowe pasty i warzywa umieściłam w szklanym zestawie z drewnianą podstawą, który również świetnie nadaje się do podawania
owoców, drobnych przekąsek,
słodyczy lub
bakalii.Szklane miseczki są pojemne, z grubego i ładnie wyprofilowanego szkła, a drewniana podstawka wygodna do przenoszenia dzięki uchwytom z
boku.Ten zestaw i inne z kolekcji drewnianej (i nie tylko) można zakupić w sklepie firmowym kupszklo.pl . Polecam:)Obie wersje hummusu wyszły rewelacyjnie, zróbcie sobie hummusową ucztę:)
" Pytasz, czym jest życie. Równie dobrze możesz spytać, czym jest
marchewka.
Marchewka to
marchewka i tyle."Antoni Czechow