Wykonanie
![](/Data/Images/zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com\2014_slash_11_slash_pasztet-wegetarianski-z-soczewicy-i/l/1816615001.JPG)
Ten pasztet miał być pierwszym pasztetem samodzielnie przygotowanym przeze mnie. Pierwszy był jednak z
wątróbki .Co się jednak odwlecze, to wiadomo, że nie uciecze, więc ten drugi, co miał być pierwszy, jest dzisiaj.Przepis od Jadłonomii, prawie nic nie zmieniłam (aż się dziwię!), zmniejszyłam tylko o 1/2 ilość składników.Składniki na foremkę 10x20:* 100 g brązowej
soczewicy* 50 g
kaszy jaglanej (3 duże łyżki)* 50 ml
oleju - dałam
kokosowy* kilka
śliwek suszonych* łyżka
sosu sojowego*
cebula,
liść laurowy,
ziele angielskie,
goździk jako dodatek do
cebuli plus łyżka
oleju kokosowego* ziarno jałowca* 1/2 łyżeczki
majeranku* szczypta
gałki muszkatołowej*
sól,
pieprz* do gotowania
soczewicy dałam dodatkowo:
kozieradkę,
kminek,
kolendręNajpierw ugotowałam
soczewicę z
przyprawami i (osobno)
kaszę jaglaną.
Soczewicę ok. 30 min.,
kaszę pod przykryciem i na maleńkim ogniu 15 min.
![](/Data/Images/zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com\2014_slash_11_slash_pasztet-wegetarianski-z-soczewicy-i/l/-1424058915.JPG)
Pokroiłam w kostkę
cebulę i wrzuciłam na rozgrzany
olej z dodatkiem przypraw. Chwilę smażyłam do zeszklenia, po czym
przyprawy (jak było przykazane) wyrzuciłam.Wrzuciłam wszystkie składniki do miski i zmiksowałam.Na dno foremki wyłożyłam 2/3 masy, na niej poukładałam miejsce w miejsce kawałki
śliwek (miały być całe przez środek, ale ja nie doczytałam i zrobiłam jak zrobiłam, co nie wyszło źle, a nawet wręcz przeciwnie), a na to reszta masy.
![](/Data/Images/zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com\2014_slash_11_slash_pasztet-wegetarianski-z-soczewicy-i/l/907487380.JPG)
Piekłam w moim małym piekarniku ok. 25 minut, w zwykłym może trzeba piec dłużej. Ja wyjęłam, gdy wierzch był już twardy i wyglądał ma dobrze upieczony.W przepisie było podane, aby trzymać w foremce przez całą noc, a dopiero
potem wyjąć z niej, ja wyjęłam po ok. 2 godzinach i pasztet był cały.Jak smakuje? Smak jest ciekawy, ale trudny do określenia, czuć
słodycz śliwek dość mocno.Pasztet najbardziej mi smakował podjadany
solo.
![](/Data/Images/zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com\2014_slash_11_slash_pasztet-wegetarianski-z-soczewicy-i/l/52700988.JPG)
![](/Data/Images/zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com\2014_slash_11_slash_pasztet-wegetarianski-z-soczewicy-i/l/-66731982.JPG)
"Poza korzyściami doświadczenie ma tę wadę, że bieg wypadków nigdy nie jest taki sam."Winston Churchill