ßßß Cookit - przepis na Pasztet z soczewicy - wegański i bezglutenowy

Pasztet z soczewicy - wegański i bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Sami przyznacie, że z wyglądu nawet przypomina mięsny pasztet, w smaku może też odrobinę. Ale właściwie nie o to chodzi. Jak dla mnie nie musi niczego udawać. On jest po prostu pyszny. I nawet jeśli zbuntujecie się i nie będziecie nazywać go pasztetem, on nadal pozostanie pyszny! Wiem już, że przygotuję go na święta i będę jeść i dzielić się tym dobrem, bo to proste, smaczne i zdrowe.
Składniki (na większą keksówkę):
300 g suchej soczewicy zielonej
150 g suchej kaszy jaglanej
150 ml oleju (użyłam rzepakowego) + 2 łyzki do smażenia
2-3 cebule
kilkanaście suszonych śliwek
3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 goździki
1 łyżeczka majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę namocz na 30 minut, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości (około 30 minut), odsącz i ostaw. Kaszę przelej gorącą wodą i dobrze przepłucz. Wrzuć do wrzątku (proporcje kaszy i wody 1:2) i gotuj około 15 minut, aż kasza "wypije" całą wodę, następnie wyłącz palnik.
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula zrobi się szklista. Po tym czasie wyjmij przyprawy i wyrzuć - nie będą już potrzebne.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, krótsze brzegi wysmaruj olejem. Soczewicę i kaszę przełóż do dużej miski, dodaj cebulę, olej, sos sojowy i przyprawy. Zmiksuj całość blenderem, aż powstanie gładka masa. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Przełóż 2/3 masy do keksówki, ułóż śliwki w ciasnym rządku wciskając je lekko. Wyłoż resztę masy na wierzch. Piecz około 40-50 minut. Przestudź w uchylonym piekarniku przez całą noc, a następnie podawaj.
przepis podsunęli mi znajomi, a oryginał pochodzi z bloga Jadłonomia
A tu praca w toku:
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/11/pasztet-z-soczewicy.html