Wykonanie
Zaintrygowala mnie nazwa. I wyglad oczywiscie tez:
Postanowilam zrobic go na tegoroczny Rozowy Tydzien. Rozowy Tydzien jest poswiecony profilaktyce i leczeniu nowotworu piersi u kobiet. Jest to najczesciej wystepujacy nowotwor u kobiet. W tym roku bierzemy tez udzial w Europejskim Dniu Walki z
Rakiem Piersi:Zgodnie z banerkiem tego Dnia postanowilam przygotowac cos z
jablkami.
Jablka uchodza za
owoc dodajacy zdrowia i dlugowiecznosci. Warto czesto po nie siegac. Ja postanowiloam od tej
pory jesc conajmniej 1
jablko dziennie. Pod rozna postacia. Tutaj moja rozowa-jablkowa propozycja.
Na forme o srednicy 26 cm:250 g
maki2
jajka1
zoltkoszczypta
soli125 g
cukru pudru125 g
masla100 g
cukru krysztalu1 lyzeczka
cynamonu220 g mielonych migdalow5 jablek50 g
dzemu malinowego lub z
czerwonej porzeczkiMake zagniesc z
cukrem pudrem,
maslem,
sola i 1
jajkiem na gladkie ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Ciasto rozwalkowac na ok. 30 cm srednicy, wylozyc do formy, wykladajac
ciastem rowniez brzegi formy.Pozstale
jajko ubic z
zoltkiem i
cukrem krysztalem na puszysta mase. Dodac
migdaly,
cynamon i wymieszac. 4
Jablka obrac. Pokroic na osemki, wyciac gniazda nasienne. Widelcem wyzlobic rowki na wierzchu kazdej
czastki jablka. Jedno
jablko obrac, zetrzec na tarce i wymieszac z masa migdalowa. Nadzienie
migdalowe wylozyc na
spod, nastepnie ulozyc
jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 50-55 min. Na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto sie za bardzo nie spieklo.
Dzem ogrzac, przetrzec przez sito, a nastepnie posmarowac jeszcze cieply jablecznik na wierzchu.Przepis z: "Frau mit Herz spezial. Backen nach Großmutters Art" nr 2/2010Przepis uczestniczy w akcji:Rozowy Tydzien