ßßß
Makowiec upieklam w formie z kominkiem o srednicy 26 cm:Ciasto:2 szklanki maki80 g cukru1 jajko i 2 zoltka1/2 szklanki smietanki 12%70 g masla40 g drozdzyszczypta soliNadzienie:1 puszka gotowej masy makowej2 lyzki masla1 bialkopo 2 lyzki cukru pudru i stopionego maslaPodgrzac smeitanke tak, aby byla letnia, rozmieszac ja z drozdzami i 1/3 cukru. Wsypac tyle maki, aby powstal gesty rozczyn. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut pod przykryciem. Zoltka i jajko utrzec z pozostalym cukrem. Maslo rozpuscic i wystudzic. W duzej misce umiescic make, zrobic posrodku dolek, do ktorego wlac rozczyn i jajka z cukrem. Zagniesc ciasto. Zagniatac ok. 15 minut, nastepnie dodac rozpusczone maslo i znow zagniesc, az cale sie wchlonie. Odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na prostokat o boku 45 cm. Posmarowac bialkiem i rozlozyc mase makowa pozostawiac z boku wolne miesjce ok. 3 cm. Makowiec zawinac i przelozyc do wysmarowanej tluzsczem i wyspanej maka foremki sklejajac konce. Po wystygnieciu posmarowac stopionym maslem i posypac cukrem pudrem.Przepis z: "Ciasta na swieta i inne okazje" Anna Lemanska- Bajorek, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 01/2010.