Wykonanie
Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale... zachcialo mi sie makowca ;)
Makowiec upieklam w formie z kominkiem o srednicy 26 cm:Ciasto:2 szklanki
maki80 g
cukru1
jajko i 2
zoltka1/2 szklanki
smietanki 12%70 g
masla40 g
drozdzyszczypta
soliNadzienie:1 puszka gotowej masy makowej2 lyzki
masla1
bialkopo 2 lyzki
cukru pudru i stopionego
maslaPodgrzac
smeitanke tak, aby byla letnia, rozmieszac ja z
drozdzami i 1/3
cukru. Wsypac tyle
maki, aby powstal gesty rozczyn. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut pod przykryciem.
Zoltka i
jajko utrzec z pozostalym
cukrem.
Maslo rozpuscic i wystudzic. W duzej misce umiescic
make, zrobic posrodku dolek, do ktorego wlac rozczyn i
jajka z
cukrem. Zagniesc ciasto. Zagniatac ok. 15 minut, nastepnie dodac rozpusczone
maslo i znow zagniesc, az cale sie wchlonie. Odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na prostokat o
boku 45 cm. Posmarowac
bialkiem i rozlozyc mase makowa pozostawiac z
boku wolne miesjce ok. 3 cm. Makowiec zawinac i przelozyc do wysmarowanej tluzsczem i wyspanej
maka foremki sklejajac konce. Po wystygnieciu posmarowac stopionym
maslem i posypac
cukrem pudrem.Przepis z: "Ciasta na swieta i inne okazje"
Anna Lemanska- Bajorek, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 01/2010.