ßßß Cookit - przepis na Makowiec z gotowa masa makowa

Makowiec z gotowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale... zachcialo mi sie makowca ;)
Makowiec upieklam w formie z kominkiem o srednicy 26 cm:
Ciasto:
2 szklanki maki
80 g cukru
1 jajko i 2 zoltka
1/2 szklanki smietanki 12%
70 g masla
40 g drozdzy
szczypta soli
Nadzienie:
1 puszka gotowej masy makowej
2 lyzki masla
1 bialko
po 2 lyzki cukru pudru i stopionego masla
Podgrzac smeitanke tak, aby byla letnia, rozmieszac ja z drozdzami i 1/3 cukru. Wsypac tyle maki, aby powstal gesty rozczyn. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut pod przykryciem. Zoltka i jajko utrzec z pozostalym cukrem. Maslo rozpuscic i wystudzic. W duzej misce umiescic make, zrobic posrodku dolek, do ktorego wlac rozczyn i jajka z cukrem. Zagniesc ciasto. Zagniatac ok. 15 minut, nastepnie dodac rozpusczone maslo i znow zagniesc, az cale sie wchlonie. Odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na prostokat o boku 45 cm. Posmarowac bialkiem i rozlozyc mase makowa pozostawiac z boku wolne miesjce ok. 3 cm. Makowiec zawinac i przelozyc do wysmarowanej tluzsczem i wyspanej maka foremki sklejajac konce. Po wystygnieciu posmarowac stopionym maslem i posypac cukrem pudrem.
Przepis z: "Ciasta na swieta i inne okazje" Anna Lemanska- Bajorek, Biblioteczka Poradnika Domowego nr 01/2010.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/02/Makowiec-z-gotowa-masa-makowa.html