Wykonanie
Lubie zapiekanki. A teraz trwa sezon na
szparagi.
Czemu wiec nie polaczyc jednego i drugiego? Bylo warto:) Zrobilam mala porcje dla 2 osob, ale kolejnym razem na pewno powtorze juz w wiekszym gronie.


Dla 4 osob:1 kg szparagow bialychsol,
bialy pieprzszczypta
cukru3 lyzki
masla1 mala
cebula1
pomidor100 g
sera goauda2 lyzki
maki250 ml
mleka4 kromki
chleba tostowego8 plasterkow
gotowanej szynkiDo garnka wlac
wode, dodac sol,
cukier i 1 lyzke
masla.
Szparagi obrac i zagatowac wrzucajac do wrzacej
wody. Gotowac 15-18 minut. Odcedzic.
Wody od gotowania szparagow nie wylewac, odmierzyc 125 ml.
Pomidora pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, a nastepnie pokroic w kostke. Na patelni rozpuscic 2 lyzki
masla. dodac posiekana
cebule i usmazyc na zloto. Posypac
maka, wymieszac, smazyc przez chwile. Dodlac
mleko i
wode od szparagow. Wymieszac. Zagotowac. Gotowac 5 minut. Dodac
polowe sera startego na tarce. Doprawic do smaku
pieprzem i
sola.W formie do zapiekania wylozyc
chleb tostowy. Na kazda kromke polozyc po 2 plasterki
szynki. Nastepnie wylozyc
szparagi. Zalac sosem, posypac pozostalym
serem startym na tarce i kawlkami pomidorow. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) az
ser upiecze sie na zloty kolor ok. 10-15 minut.Przepis dodaje do akcji:Przepis z: "
Tina.Koch & Backideen" nr 5/2012