ßßß Cookit - przepis na Szparagi zapiekane na tostach w sosie beszamelowym z serem

Szparagi zapiekane na tostach w sosie beszamelowym z serem

nazwa

Wykonanie

Lubie zapiekanki. A teraz trwa sezon na szparagi. Czemu wiec nie polaczyc jednego i drugiego? Bylo warto:) Zrobilam mala porcje dla 2 osob, ale kolejnym razem na pewno powtorze juz w wiekszym gronie.
Dla 4 osob:
1 kg szparagow bialych
sol, bialy pieprz
szczypta cukru
3 lyzki masla
1 mala cebula
1 pomidor
100 g sera goauda
2 lyzki maki
250 ml mleka
4 kromki chleba tostowego
8 plasterkow gotowanej szynki
Do garnka wlac wode, dodac sol, cukier i 1 lyzke masla. Szparagi obrac i zagatowac wrzucajac do wrzacej wody. Gotowac 15-18 minut. Odcedzic. Wody od gotowania szparagow nie wylewac, odmierzyc 125 ml. Pomidora pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, a nastepnie pokroic w kostke. Na patelni rozpuscic 2 lyzki masla. dodac posiekana cebule i usmazyc na zloto. Posypac maka, wymieszac, smazyc przez chwile. Dodlac mleko i wode od szparagow. Wymieszac. Zagotowac. Gotowac 5 minut. Dodac polowe sera startego na tarce. Doprawic do smaku pieprzem i sola.
W formie do zapiekania wylozyc chleb tostowy. Na kazda kromke polozyc po 2 plasterki szynki. Nastepnie wylozyc szparagi. Zalac sosem, posypac pozostalym serem startym na tarce i kawlkami pomidorow. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) az ser upiecze sie na zloty kolor ok. 10-15 minut.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z: "Tina.Koch & Backideen" nr 5/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/05/Szparagi-zapiekane-na-tostach-w-sosie.html