ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z brzoskwiniami i marcepanowa kruszonka

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i marcepanowa kruszonka

nazwa

Wykonanie

Palce lizac! :) Najlepsze zaraz po upieczeniu i wystygnieciu, jeszcze nieco cieple, choc i na drugi dzien smakuje wspaniale! Polecam! Bardzo maslane w smaku, a kruszonka naprawde wyjatkowo krucha.
Na forme o srednicy 26 cm:
75 g surowej masy marcepanowej
375 g masla
475 g maki
200 g cukru
3-4 brzoskwinie (moga byc tez z puszki)
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
3 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki mleka
Marcepan posiekac, dodac 200 g masla, 200 g maki i 50 g cukru. Zagniesc kruche ciasto i odstawic do lodowki.
Brzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki i pokroic na kawalki. Utrzec mikserem 175 g masla, 150 g cukru i cukier waniliowy na puszysta mase. Powoli wbijac pojedynczo jajka, dodajac naprzemiennie 275 g maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ciagle ucierajac ciasto. Na koniec dodac 2 lyzki mleka i wymieszac.
Ciasto wylozyc do wysmarowanej maslem formy i wygladzic. Wylozyc pokrojone w czastki brzoskwinie, a na nich ulozyc kruszonke z kruchego ciasta. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45-50 minut.
Przepis z: "Tina. Backen" nr 4/2008
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/08/Ucierane-ciasto-z-brzoskwiniami-i-marcepanowa.html