Wykonanie
Palce lizac! :) Najlepsze zaraz po upieczeniu i wystygnieciu, jeszcze nieco cieple, choc i na drugi
dzien smakuje wspaniale! Polecam! Bardzo
maslane w smaku, a kruszonka naprawde wyjatkowo krucha.

Na forme o srednicy 26 cm:75 g surowej masy marcepanowej375 g
masla475 g
maki200 g
cukru3-4
brzoskwinie (moga byc tez z puszki)1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka3 lyzeczki
proszku do pieczenia2 lyzki
mlekaMarcepan posiekac, dodac 200 g
masla, 200 g
maki i 50 g
cukru. Zagniesc kruche ciasto i odstawic do lodowki.
Brzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki i pokroic na kawalki. Utrzec mikserem 175 g
masla, 150 g
cukru i
cukier waniliowy na puszysta mase. Powoli wbijac pojedynczo
jajka, dodajac naprzemiennie 275 g
maki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, ciagle ucierajac ciasto. Na koniec dodac 2 lyzki
mleka i wymieszac.Ciasto wylozyc do wysmarowanej
maslem formy i wygladzic. Wylozyc pokrojone w
czastki brzoskwinie, a na nich ulozyc kruszonke z kruchego ciasta. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45-50 minut.

Przepis z: "
Tina. Backen" nr 4/2008Przepis uczestniczy w akcji: