Tym razem okazja do pieczenia byly moje imieniny :) Cytrynowo-makowa propozycja przypadla wszystkim do gustu: nie wiem, czemu w smaku przypominaly mi... ciasto drozdzowe!Na 12 sztuk:350 g maki1 lyzeczka proszku do pieczenia2 lyzeczki suchego maku1 cytryna120 g cukru225 ml mleka50 g maslaMake wymieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia. Otrzec skorke z cytryny i wycisnac sok. Mak uprazyc na suchej patelni prze ok. 1 minute czesto potrzasajac patelnia i natychmiast dodac do maki wymieszanje z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodac skorke z cytryny, wymieszac. Maslo rozpuscic, jajko roztrzepac, wymieszac z mlekiem, sokiem wycisnietym z cytryny i wystudzonym maslem. Wlac do suchych skladnikow i szybko wymieszac, napelnic foremki muffinkowe. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temparaturze 190°C ok. 25-30 minut na zloty kolor.Przepis z "Das grosse Backbuch" wyd. Parragon 2012