ßßß Cookit - przepis na Prosta babka cytrynowa

Prosta babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Proste i bardzo "zjadliwe"- polubia ja dzieci :)
Na 1 foremke do babki o pojemnosci 2l
2 szklanki maki
200 g masla lub margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
Cytryne umyc i sparzyc wrzatkiem. Skorke z cytryny otrzec na tarce, a sok wycisnac. Skorke wymieszac z sokiem. Maslo lub margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, wsypac polowe do masy, wymieszac. Nastepnie dodac sok z cytryny i skorke, oraz reszte maki i wymieszac. Ciasto wylozyc do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Ozdobic w dowolony sposob- u nas cytrynowy lukier :)
Przepis z ksiazki " Domowe ciasta i ciasteczka" wyd. Sbm 2012 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/01/Prosta-babka-cytrynowa.html