ßßß Cookit - przepis na Swiateczne magdalenki cytrynowe

Swiateczne magdalenki cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo pyszne, ale tez bardzo pracochlonne. Lojalnie ostrzegam, zanim sie za nie zabierzecie. Przepis wyglada tylko tak latwo. Wezcie sobie do serca wszelkie uwagi techniczne. A nie pozalujecie, bo ciasteczka sa leciutkie jak puch i przepyszne. Warto spedzic dla nich nieco wiecej czasu w kuchni. Idealne wyszly mi dopiero przy 4tej turze pieczenia. Mam foremke na 12 sztuk. Z podanego przepisu wychodzi 48. Nastepnym razem bedzie lepiej ;)
Na 48 sztuk:
4 jajka
180 g cukru
150 g maki
100 g masla
2 lyzeczki proszku do pieczenia
skorka otarta z jednej cytryny
tluszcz do smarowania foremek
Maslo rozpuscic i podgrzewac, az nieco zbrazowieje, uwazac, zeby sie nie przypalilo. Ostudzic do temperatury pokojowej. Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac make wymieszana ze skorka cytrynowa i proszkiem do pieczenia, wymieszac. Dodac stopione maslo i wymieszac. Odstawic na 20 minut. Foremki natluscic, wykladac porcje ciasta do ok. 2/3 zawartosci foremki. Wlozyc do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C ok. 10 minut. Uwaga- latwo przeoczyc moment, kiedy ciastka sa gotowe i moga sie zbyt szybko przypalic. Przestudzic, wyjac z foremki. Foremke umyc i wytrzec do sucha. Nie mozna wklada ciasta do foremki zbyt goracej, poniewaz magdalenki sie przypala. Umyta i suche foremke ponownie natluscic i postepowac jak z pierwsza partia ciastek. Mozna posypac cukrem pudrem.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/12/Swiateczne-magdalenki-cytrynowe.html