ßßß Cookit - przepis na Prosty placek maslany z platkami migdalowymi

Prosty placek maslany z platkami migdalowymi

nazwa

Wykonanie

Prosto upieczony i szybko zjedzony. Posypke mozna zmienic np. na wiorki kokosowe, platki owsiane, siekane orzechy, czy to, co wam jeszcze do glowy przyjdzie.
Na plaska blache o wymiarach: 40x30 cm:
250 g smietany kremowej
250 g + 3 lyzki cukru
375 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100 g masla
75 g migdalow w platkach.
Smietane ubic na polsztywno wsypujac stopniowo 250 g cukru. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do smietany dodac jajka i wymieszac, dodac make i wymieszac mikserem. Ciasto przelac do wylozonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku (200 °C, z termoobiegiem- 175°C) Maslo rozpuscic. Po 10 minutach pieczenia ciasto polac maslem, posypac platkami migdalowymi i 3 lyzkami cukru. Piec jeszcze 10 minut na rumiano.
Przepis z: "Laura. backen im Frühling" nr 1/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/05/Prosty-placek-maslany-z-platkami-migdalowymi.html