Wykonanie
Zimowe pieczenie :)
MOze troche nieco sie spiekl, ale smakowal przepysznie :)


Na forme o srednicy 26 cm:200 g surowej masy marcepanowej900 g jablek1
cytryna200 g miekkiego
masla175 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoaromat waniliowy4
jajka250 g
maki2 lyzeczki
proszku do pieczenia100 g mielonych migdalowMarcepan posiekac.
Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w osemki.
Cytryne sparzyc wrzatkiem i otrzec skorke, a
sokiem pokropic
jablka.
Maslo posiekac, dodac
cukier,
cukier waniliowy,
skorke z cytryny i kilka kropli
aromatu waniliowego, ubic na puszysta mase. Dodawac pojedynczo
jajka ciagle ucierajac.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia, dodawac do masy naprzemian z mielonymi
migdalami i masa marcepanowa wciaz mieszajc mikserem. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej
tarta bulka formy. Powierzchnie wygladzic, Na wierzchu poukladac
jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 1750°C ok. 60 minut (godzine)Przepis z: "Lea Spezial. Backspass für Weihnachten." Nr 4/2011