ßßß
Nie wiem, czemu wyszla mi przeogromna ilosc tego gulaszu, Jedlismy przez dwa dni ;) Ale nie zalujemy, bo bardzo dobry byl ;)Dla 6-8 osob:1 kg miesa na gulasz (wolowe)3 cebule3-4 lyzki olejusol, pieprz, cukier1 lyzka koncentratu pomidorowego200 ml bialego wina wytrawnego500 g pomidorow w puszcze pokrojonych w kostke500 g kolorowej papryki2 lodygi selera naciowego2 lyzki suszonego majeranku3 kromki chleba tostowego50g maslaMieso pokroic w kostke, a cebule drobno posiekac. Na rozgrzanym silnie oleju podsmazyc mieso przez kilka minut czesto mieszajac. Dodac posiekana cebule, posolic, popieprzyc i poslodzic nieco do smaku. Dodac przecier pomidorowy, wymieszac i dusic przez 1-2 minuty. Wlac pomidory z puszki, wino oraz 200 ml wody. Wymieszac. Przelozyc do brytfanny, przykryc pokrywka, wstawic do nagrzanego piekarnika- 150°C ( z termoobiegiem- 125°C), piec przez 1 1/2 godziny. Papryki oczyscic, pokroic w kostke, lodygi selera umyc i posiekac w talarki. Dodac do gulaszu po ok. godzinie pieczenia, wymieszac, przykryc, piec dalej. Z chleba odjac skorke, drobno pokruszyc, dodac majeranek i maslo, zagniesc. Nastepnie na pol godziny przed koncem pieczenia polozyc rozdrobniona posypke na gulaszu. Piec juz bez pokrywki.Przepis dodaje do akcji:Przepis z tygodnika "Laura", nr z 03 . 09.2014