Wykonanie

Nie wiem,
czemu wyszla mi przeogromna ilosc tego gulaszu, Jedlismy przez dwa dni ;) Ale nie zalujemy, bo bardzo dobry byl ;)Dla 6-8 osob:1 kg
miesa na gulasz (wolowe)3
cebule3-4 lyzki
olejusol,
pieprz,
cukier1 lyzka
koncentratu pomidorowego200 ml
bialego wina wytrawnego500 g pomidorow w puszcze pokrojonych w kostke500 g kolorowej
papryki2
lodygi selera naciowego2 lyzki suszonego
majeranku3 kromki
chleba tostowego50g
maslaMieso pokroic w kostke, a
cebule drobno posiekac. Na rozgrzanym silnie
oleju podsmazyc
mieso przez kilka minut czesto mieszajac. Dodac posiekana
cebule, posolic, popieprzyc i poslodzic nieco do smaku. Dodac
przecier pomidorowy, wymieszac i dusic przez 1-2 minuty. Wlac
pomidory z puszki,
wino oraz 200 ml
wody. Wymieszac. Przelozyc do brytfanny, przykryc pokrywka, wstawic do nagrzanego piekarnika- 150°C ( z termoobiegiem- 125°C), piec przez 1 1/2 godziny.
Papryki oczyscic, pokroic w kostke,
lodygi selera umyc i posiekac w talarki. Dodac do gulaszu po ok. godzinie pieczenia, wymieszac, przykryc, piec dalej. Z
chleba odjac skorke, drobno pokruszyc, dodac
majeranek i
maslo, zagniesc. Nastepnie na pol godziny przed koncem pieczenia polozyc rozdrobniona posypke na gulaszu. Piec juz bez pokrywki.Przepis dodaje do akcji:Przepis z tygodnika "Laura", nr z 03 . 09.2014