ßßß Cookit - przepis na Gulasz pieczony z majerankowa posypka

Gulasz pieczony z majerankowa posypka

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czemu wyszla mi przeogromna ilosc tego gulaszu, Jedlismy przez dwa dni ;) Ale nie zalujemy, bo bardzo dobry byl ;)
Dla 6-8 osob:
1 kg miesa na gulasz (wolowe)
3 cebule
3-4 lyzki oleju
sol, pieprz, cukier
1 lyzka koncentratu pomidorowego
200 ml bialego wina wytrawnego
500 g pomidorow w puszcze pokrojonych w kostke
500 g kolorowej papryki
2 lodygi selera naciowego
2 lyzki suszonego majeranku
3 kromki chleba tostowego
50g masla
Mieso pokroic w kostke, a cebule drobno posiekac. Na rozgrzanym silnie oleju podsmazyc mieso przez kilka minut czesto mieszajac. Dodac posiekana cebule, posolic, popieprzyc i poslodzic nieco do smaku. Dodac przecier pomidorowy, wymieszac i dusic przez 1-2 minuty. Wlac pomidory z puszki, wino oraz 200 ml wody. Wymieszac. Przelozyc do brytfanny, przykryc pokrywka, wstawic do nagrzanego piekarnika- 150°C ( z termoobiegiem- 125°C), piec przez 1 1/2 godziny. Papryki oczyscic, pokroic w kostke, lodygi selera umyc i posiekac w talarki. Dodac do gulaszu po ok. godzinie pieczenia, wymieszac, przykryc, piec dalej. Z chleba odjac skorke, drobno pokruszyc, dodac majeranek i maslo, zagniesc. Nastepnie na pol godziny przed koncem pieczenia polozyc rozdrobniona posypke na gulaszu. Piec juz bez pokrywki.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z tygodnika "Laura", nr z 03 . 09.2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/09/Gulasz-pieczony-z-majerankowa-posypka.html