ßßß
Na forme o srednicy 18 cm:235 g ananasow z puszki wraz z sokiem2 lyzki maki kukurydzianej25 g brazowego cukru25 g weganskiej margaryny75 ml wodyBiszkopt:75 g brazowego cukru150 ml wody150 g pszennej maki2 lyzeczki proszku do pieczenia1 lyzeczka cynamonu50 ml oleju slonecznikowegoForemke wysmarowac olejem. Sok z anansow wymieszac z maka kukurydziana na gladka mase. Przelac ja do rondla, dodac cukier, margaryne i wode, gotowac na malym ogniu, az cukier sie rozpusci i masa zestnieje. Ostudzic.Przygotowac biszkopt: wlac do rondla olej, wode i wsypac cukier, ogrzewac powoli, az cukier sie rozpusci, ale nie gotowac. Wystudzic. Do miski przesiac make, cynamon i proszek do pieczenia. Wlac wystudzona mieszanine i wymieszac na geste polplynne ciasto.Na dnie foremki ulozyc kawalki ananasa, wlac 4 lyzki syropu anasowego, wylac ciasto. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 35-40 minut. Wystudzic, nastepnie foremke przewrocic do gory dnem i wylozyc placek na talerz. Mozna podawac z pozostalym sosem anansowym.
Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z ksiazki: "Z kuchennej poleczki. 120 wypiekow". Emma Patmore, wyd. Olesiejuk 2005A teraz pora okreslic zwycieskie pralinki z pralinkowej akcji. A sa to: Praliny Rafaello od Paluiny !!!! Brawo dla autorki! Z autorka skontaktowalam sie na durszlaku, ale ewentualnie prosze jeszcze o wiadomosc tutaj. Serdecznie gratuluje wygranej!Czy macie ochote na pralinkowa akcje ponownie za jakis czas??