Wykonanie

Babciny przepis stary jak świat... postanowiłam go jednak trochę odświeżyć i unowocześnić dlatego 1 szklankę
mąki zamieniłam na pełnoziarnistą (w oryginalnej wersji są dwie szklanki "białej"
mąki). Czy eksperyment jest udany oceńcie sami, nam smakuje :-) często też zmieniam dodatek i zamiast
maku dodaję inne rzeczy. Co by to nie było zawsze wychodzi smacznie :-)
Krakersiki fantastycznie sprawdzają się jako kruche przegryzki :-) Polecam :-)SKŁADNIKI1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
mąki pszennej "białej"1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki suchego
maku3 łyżki
oleju słonecznikowego3/4 szklanki
wodyWszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Dolewamy
wodę i
oliwę i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 4 - 5 kulek i każdą wałkujemy na cienki placek (ok. 2 mm), który kroimy na kwadraty lub prostokąty - wszystko zależy od Waszych upodobań.

Układamy na blaszce (ja wykładam ją papierem) w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

P.S.Jeśli wolicie możecie zastąpić
mak sezamem,
kminkiem, mielonymi
orzechami lub innymi dowolnymi
przyprawami :-)