ßßß
Babciny przepis stary jak świat... postanowiłam go jednak trochę odświeżyć i unowocześnić dlatego 1 szklankę mąki zamieniłam na pełnoziarnistą (w oryginalnej wersji są dwie szklanki "białej" mąki). Czy eksperyment jest udany oceńcie sami, nam smakuje :-) często też zmieniam dodatek i zamiast maku dodaję inne rzeczy. Co by to nie było zawsze wychodzi smacznie :-) Krakersiki fantastycznie sprawdzają się jako kruche przegryzki :-) Polecam :-)SKŁADNIKI1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka mąki pszennej "białej"1 łyżeczka soli1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki suchego maku3 łyżki oleju słonecznikowego3/4 szklanki wodyWszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Dolewamy wodę i oliwę i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 4 - 5 kulek i każdą wałkujemy na cienki placek (ok. 2 mm), który kroimy na kwadraty lub prostokąty - wszystko zależy od Waszych upodobań.
Układamy na blaszce (ja wykładam ją papierem) w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
P.S.Jeśli wolicie możecie zastąpić mak sezamem, kminkiem, mielonymi orzechami lub innymi dowolnymi przyprawami :-)