Wykonanie
Powoli juz cwicze prze Swiatowym Dniem
Chleba 16 pazdziernika :) Tym razem padlo na calkiem latwy do wykonania lecz pyszny zakwasowiec. Przepis od mojeslodkie z bloga
Cukrem i
miodem .Oto ow przepis:200 g zaczynu zakwasowego żytniego
razowego (130%hydracji)550 g
maki białejpszennej chlebowej50 g
maki pszennejrazowej żarnowej lub 50 g ortrąb pszennych1 łyżeczkasłodu1 łyżka
soli300 g letniej
wody1/4-1/2 łyżeczki
drożdży instant (opcjonalnie)2 łyżki
kminku(opcjonalnie)Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, następnie zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelniezakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny (złożyć w tym czasie 2 - 3
razy).Następnie ukształtować bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić dowyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny (krotko z
drożdżami, dłużej jeśli
chleb jest nasamym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260°C przez 10minut,
potem obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20 - 25 minut. Wpołowie pieczenia bochenek obrócić o 180°C, aby obie strony jednakowo się przypiekly.A oto moj chlebek:
Przepis uczestniczy w akcji: