ßßß Cookit - przepis na Chleb polski

Chleb polski

nazwa

Wykonanie

Powoli juz cwicze prze Swiatowym Dniem Chleba 16 pazdziernika :) Tym razem padlo na calkiem latwy do wykonania lecz pyszny zakwasowiec. Przepis od mojeslodkie z bloga Cukrem i miodem .
Oto ow przepis:
200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130%
hydracji)
550 g maki białej
pszennej chlebowej
50 g maki pszennej
razowej żarnowej lub 50 g ortrąb pszennych
1 łyżeczka
słodu
1 łyżka soli
300 g letniej
wody
1/4-1/2 łyżeczki
drożdży instant (opcjonalnie)
2 łyżki kminku
(opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, następnie zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie
zakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny (złożyć w tym czasie 2 - 3
razy).
Następnie ukształtować bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do
wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny (krotko z drożdżami, dłużej jeśli chleb jest na
samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260°C przez 10
minut, potem obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20 - 25 minut. W
połowie pieczenia bochenek obrócić o 180°C, aby obie strony jednakowo się przypiekly.
A oto moj chlebek:
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/10/Chleb-polski.html