Wykonanie
Pokochałam pieczenie
chleba, zaczęłam od tych na drożdżach, teraz już mam swój własny zakwas żytni i eksperymentuję z zakwasem. Jak zaczniecie swoją
chlebową przygodę, nie będziecie mogli przestać! :)Tym razem przedstawiam Wam
chleb na drożdżach, który piekłam jakiś czas temu, dopiero teraz publikuję. Na
chleb z zakwasem musicie jeszcze poczekać, ostatnie dwa bochenki zostały tak szybko zjedzone, że nawet nie zdążyłam wyciągnąć aparatu.
CHLEB PSZENNY Z MAKIEM.Składniki:500 g
mąki pszennej – polecam
mąkę chlebową typ 7509 g
drożdży instant2 łyżeczki
soli350 ml letniej
wody6 łyżek suchego
makuDo miski wsypujemy
mąkę,
sól,
mak oraz
drożdże i mieszamy wszystko, następnie dodajemy
wodę.Mieszamy wszystkie składniki najpierw łyżką a
potem ręką, ugniatając je energicznie ok 10 min. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ugniatamy je jeszcze ok minuty a
potem formujemy bochenek. Ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym posypanym
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, wkładamy
chleb i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 30 min. Chłodzimy na kratce, kroimy jak przestygnie. Smacznego!