ßßß

CHLEB PSZENNY Z MAKIEM.Składniki:500 g mąki pszennej – polecam mąkę chlebową typ 7509 g drożdży instant2 łyżeczki soli350 ml letniej wody6 łyżek suchego makuDo miski wsypujemy mąkę, sól, mak oraz drożdże i mieszamy wszystko, następnie dodajemy wodę.Mieszamy wszystkie składniki najpierw łyżką a potem ręką, ugniatając je energicznie ok 10 min. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ugniatamy je jeszcze ok minuty a potem formujemy bochenek. Ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym posypanym mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, wkładamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 30 min. Chłodzimy na kratce, kroimy jak przestygnie. Smacznego!