Wykonanie
Skorzystalam z przepisu morosix
Chleb z
piwem , lecz dosc mocno go zmienilam. Skoro na durszalaku wlasnie trwa Tydzien z
piwem w tle, to nie wypada sie nie przylaczyc mieszkajac w "
piwnej krainie" ;)Zaczyn- 1 szklanka
wody- 1,5 szklanki
mąki chlebowej- 2 łyżki zakwasu żytniegoCiasto właściwe- 1,5 łyżki
drożdży instant- 3 szklanki
piwa pszenicznego- 1 szklanka
mąki chlebowej- 2 szkalnki
maki orkiszowej jasnej- 1/2 szklanki
maki orkiszowej pelnoziarnistej- 2 łyżeczki
soli- zaczynWymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12-16 godzin. Następnie wymieszaćpozostałe składniki z zaczynem zagniatać ok. 10 minut. Odstawić dowyrośnięcia na 1 , 5 godziny. Następnie uformować okrągły bochenek. Odstawić dowyrośnięcia na 2 godziny. Naciąć bochenek. Piec na blasze wyłożonej pergaminem.Piec przez 50 minut w piekarnikunagrzanym do 220 stopni. (moj sie
moze nieco za bardzo spiekl... ;) )
Wpis uczestniczy w akcji: