Wykonanie
Skladniki na 1 bochenek:Zaczyn (wieczor wczesniej):65 g
maki pszennej chlebowej (dalam typ 550)45 g
wody1 lyzka aktywnego zakwasu zytniegoWszystkie skladniki zmiksowac. Przykryc folia i pozostawic w temp. pokojowej przez 12 godz. (cala noc).Ciasto własciwe:365 g
maki pszennej chlebowej (dalam typ 550)20 g
maki zytniej (uzylam
maki zytniej pelnoziarnistej)250 g
wody1/2 lyzki
solicaly 12-h zaczynWszystkie skladniki oprocz
soli wymieszac na wolnych obrotach przez 1 minute, przykryc folia lub sciereczka na 30-60 min. Dodac sol i miksowac na wolnych obrotach przez kilka minut. Ciasto bedzie dosc klejace. Ciasto wyjac na omaczony blat i jesli jest zbyt lejace, wgniesc troche
maki, choc nadal musi byc bardzo wilgotne i klejace.Przelozyc do naoliwionej miski, przykryc folia i odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 2 , 5 godz. W czasie wyrastania nalezy ciasto odgazowac co 45 min. na omaczonym blacie poprzez skladanie go na trzy, obrocic o 90° i zlozenie na pol.Po wyrosnieciu (powinno podwoic objetosc) uformowac waski bochenek, umiescic w bardzo dobrze omaczonym koszyku do wyrastania lub uksztaltowac waski podluzny albo okragly bochenek bez koszyka, bo ciasto utrzymuje ksztalt. Bez koszyka najlepiej uformowac bardzo waski bochenek, gdyz ciasto wyrosnie wszerz bardziej niz na wysokosc. Wierzch obsypac obficie
maka. Jesli formujemy w koszyku lub w innym naczyniu, szew ciasta powinien byc u
gory, jesli bez naczynia lub koszyka, to szew powinien byc na spodzie i powinien byc dobrze sklejony. Nalezy
chleb ulozyc na pergaminie, co ulatwi przenoszenie go na kamien do pieczenia bez zrujnowania ksztaltu
chleba.Odstawic do wyrosniecia na tak dlugo az niemalze podwoi objetosc, ale nie musi. Zazwyczaj trwa to ok. 2 godz., choc czasami tylko 1 lub 1,5 h. W miedzyczasie dobrze nagrzac piekarnik do 220 °C (z termoobiegiem odpowiednio nizej, jesli piekarnik sam nie obniza odpowiednio temperatury.) Na dnie piekarnika ustawic przed wlaczeniem zaroodporne naczynie na
wode lub plytka foremke do ciast.Gdy piekarnik jest odpowiednio goracy, natychmiast naciac
chleb bardzo gleboko, minimum 3 cm w najwyzszym punkcie bardzo
ostrym nozem, skalpelem lub zyletka (
chleb ma ogromna tendencje do niemalze podwajania objetosci w trakcie pieczenia).Wstawic
chleb na kamien i natychmiast wlac 1 szkl. wrzatku do naczynia. Piec okolo 35-45 minut, mozna tez obnizyc temp. po 20 min., jesli
chleb sie zbytnio zrumienil.
Chleb powinien wydawac gluchy dzwiek jesli zapukamy palcem w
spod. Studzic na kratce.