Wykonanie
10 g zakwasu czynnego190 g
mąki żytniej razowej typ 2000około 150 ml letniej
wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce.Składniki :80 g
mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do
kawy, innej akurat nie miałamcały zaczyn200 g
mąki pszennej2 dag
drożdży instantokoło 3/4 szklanki
wodypłaska łyżka
kminkupłaska łyżeczka
soli2 łyżki
mioduPrzygotowanie :Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długoPozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremkiPo wyrośnięciu piekłam w automacie do
chleba - program 12Wyrobienie i upieczenie tego
chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią
chleba dość często. A przez dodatek
drożdży instant mamy większą pewność, że się uda :)Pieczony w automacie ma niestety z wierzchu białą skórkę :(Przepis nie jest mój oryginalny, pochodzi z
sieci, ale już nie wiem skąd.