Wykonanie
10 g zakwasu czynnego
190 g
mąki żytniej razowej typ 2000
około 150 ml letniej
wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce.
Składniki :
80 g
mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do
kawy, innej akurat nie miałam
cały zaczyn
200 g
mąki pszennej2 dag
drożdży instantokoło 3/4 szklanki
wodypłaska łyżka
kminkupłaska łyżeczka
soli2 łyżki
mioduPrzygotowanie :
Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo
Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki
Po wyrośnięciu piekłam w automacie do
chleba - program 12
Wyrobienie i upieczenie tego
chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią
chleba dość często. A przez dodatek
drożdży instant mamy większą pewność, że się uda :)
Pieczony w automacie ma niestety z wierzchu białą skórkę :(
Przepis nie jest mój oryginalny, pochodzi z
sieci, ale już nie wiem skąd.