Wykonanie
Składniki:100 g
mąki pszennej białej chlebowej1 łyżeczka
drożdży instant335 g letniej
wody1 łyżka
mioduDrożdże wsypać do
mąki, dodać
wodę i
miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo:400g
maki pszennej białej chlebowej1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia
smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego, ja dałam zwykłe
masło)Wykonanie:Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte
bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza (z parą), przez około 30-35 minut./wydrukuj przepis/