Wykonanie
SkładnikiZaczyn:
mąka pszenna, 150 gletnia
woda, 150 g
drożdże instant, 1 szczyptaCiasto właściwe:zaczyn, 300 g
mąka pszenna, 300 gletnia
woda, 150 g
sól, 10 g
drożdże instant, 2 gSposób przygotowaniaSkładniki na zaczyn połączyć w dużej misce. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 godzin. W tym czasie zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.Wyrośnięty zaczyn połączyć ze składnikami ciasta właściwego. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie 2-krotnie złożyć ciasto, zbierając jego boki do środka.Masę podzielić na 9 równych części. Każdą uformować w okrągłą bułeczkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 1-1,5 godziny do ponownego rozrostu. Po tym czasie naciąć bułeczki
ostrym nożem.Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana.