Wykonanie
Rewelacyjny i już. Zresztą czego się można spodziewać po przepisie mistrza. Smakiem zbliżony do naszego ukochanego
chleba, więc coś czuję, że się przerzucę na ten przepis.
Składniki na zaczyn:230 g
mąki żytniej pełnoziarnistej (dałam typ 1850)185 g
wody1 łyżka i 1 łyżeczka dokarmionego zakwasy żytniegoSkładniki na ciasto właściwe:455 g
mąki wysokoglutenowej230 g
mąki pszennej pełnoziarnistej440 g
wody16 g (1 łyżka)
soli4 g
drożdży instantcały zaczyn, minus 1 łyżka i 1 łyżeczkaWykonanie:Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 14-16 godzin w pomieszczeniu o temperaturze 21 stopni. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto właściwe. Wyrabiać na 1 prędkości przez 3 minuty i przez kolejne 3, na drugiej. Ponieważ ciasto jest z
mąki żytniej pełnoziarnistej, może się zdarzyć, że będzie potrzeba wymieszania przez kolejne 15-30 sekund. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy je na 2 części i formujemy owalne lub okrągłe bochenki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni.Pieczemy z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 225 i pieczemy kolejne 20-25 minut.
/wydrukuj przepis/