ßßß
Składniki:mąka pszenna - 500gmąka orkiszowa - 100gletnia woda - 300mlzakwas chlebowy - 200gsól -1 łyżeczkaopakowanie drożdży instanttłuszcz do posmarowania miski - 1 łyżka
Wykonanie:Łączymy oba rodzaje mąki, dodajemy sól - mieszamy.Dosypujemy drożdże instant, dodajemy letnią wodę i zakwas chlebowy.Całość zagniatamy kilkanaście minut do uzyskania jednolitego ciasta.Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bochenka jaki chcemy uzyskać wilgotnymi rękoma , przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można obsypać mąką papier)Nacinamy bochenek w kilku miejscach, obsypujemy mąką.Zostawiamy na 30 minut, aby podrosło.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 260*C.Na dolną półkę wsuwamy blachę (taką duża z piekarnika) wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.Na półkę wyżej wkładamy nasz chleb.Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.Gotowy chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego;)