ßßß
Składniki:(na dwie średniej wielkości miseczki chlebowe)400g mąki pszennej200g mąki orkiszowej200g zakwasu chlebowego300ml letniej wodyopakowanie drożdży instantłyżeczka soli1/4 szklanki mleka do posmarowania miseczektłuszcz do wysmarowania miski i blachy do pieczenia
Wykonanie:Łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy łyżeczkę soli - mieszamyDosypujemy drożdże instant, wlewamy letnią wodę i zakwas chlebowy.Całość zagniatamy kilkanaście minut, aby powstało jednolite elastyczne ciasto.Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, z nich urywamy kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego.Ciasto formujemy w dwie kule, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na środek kładziemy kulki( te, które urywaliśmy o wielkości orzecha włoskiego)Zostawiamy jeszcze na 30 minut aby podrosły.Smarujemy miseczki mlekiem.Nastawiamy piekarnik na 260*C.Na dolną półkę wsuwamy blachę wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.Na półkę wyżej wkładamy wyrośnięte miseczki chlebowe.Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. (Bez termoobiegu)Gotowe miseczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.Ostudzone miseczki przekładamy na deskę, ucinamy czapeczkę.Ze środka łyżką usuwamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić ścianek miseczek.Miseczki przygotowane do podania w nich zupy,u mnie był to żurek;)