Wykonanie
Przepis na ten
chleb znalazlam tutaj . I oczywiscie natychmiast wyprobowac musialam :) Naprawde pysznie smakuje :)
Przepis, ktory cytuje:Na 1 bochenek:500g
mąki pszennej350g
wody1 filiżanka
płatków owsianych1 duża łyżka
miodu gryczanego (Karto_flana: wzielam jakis inny)1 łyżeczka
soli7g
drożdży instant2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego kilka godzinwcześniejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w maszynie do
chleba i wyrabiamy gładkie ciasto. (karto_flana: wyrabialam reka jakies 10 minut)2. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję alezdecydowanie nie lejącą. Łatwo po obsypaniu
mąką wierzchu uda się uformowaćbochenek.3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.4. Następnie delikatnie spłaszczamy i formujemy bochenek.5. Wstawiamy do koszyka obsypanego
mąką przykrywamyściereczką i zostawiamy na 1,5h.6. Nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.7. Na wrzącą blaszkę delikatnie przekładamy bochenek.8. Pieczemy 40minut. Studzimy na kratce.