Wykonanie
Mam kilka przepisów na to
pieczywo. To pierwszy, który postanowiłam wypróbować co było ryzykownym zabiegiem, ponieważ
pieczywo i
ciasto drożdżowe jak na razie często mi nie wychodzi. Przepis pochodzi z forum cincin.
Cytuję:SkładnikiZaczyn :1/2 lyzeczki
drozdzy instant1/2 szklanki
wody1 szklanka
makiCiasto :caly zaczyn3/4 szklanki
wody2 – 2 1/2 szklanki
maki3/4 lyzeczki
drozdzy instant1 lyzeczka
soliWykonanie :Zaczyn :Wymieszac wszystkie skladniki az sie dobrze polacza. Przykryc i zostawic w niezbyt cieplym miejscu na 12 – 16 godzin. Zaczyn powinien byc bardzo babelkowaty.Ciasto :Polaczyc zaczyn z pozostalymi skladnikami. Dobrze wymieszac, az ciasto bedzie jednolite (okolo 4-5 minut) – ciasto bedzie bardzo luzne i lepkie. Przelozyc do wysypanej
maka miski i zostawic do wyrosniecia na 1 godzine. Lekko uderzyc ciasto, tak aby troszke opadlo i zostawic do ponownego wyrosniecia co zabierze nastepna godzine. Przelozyc na wysypana
maka stolnice, posypac z wierzchu
maka, splaszczyc ciasto do grubosci 2 cm i przeciac wzdluz tworzac dwie bulki o rozmiarach mniej wiecej 25 x 10 cm. Przykryc plastikowa folia posmarowana
oliwka i zostawic do wyrosniecia na plaskiej blasze wylozonej pergaminem.W czasie kiedy ciasto rosnie rozgrzac piekarnik (najlepiej z kamieniem do pieczenia w srodku) do temperatury 260C – piekarnik powinien sie rozgrzewac przez co najmniej 30 minut. Zsunac bulki razem z pergaminem na kamien, obnizyc temperature do 225C i piec az ciabatta bedzie zrumieniona, okolo 18 – 20 minut.
Nie mam na razie kamienia więc piekłam bez – 225C – 20 minut