Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejny
chleb firmy "
Chleb Polski", tym razem graham orkiszowy. W skład mieszanki wchodzą:
mąka pszenna typ 750,
mąka ciemna z pszenicy orkisz (20%),
mąka pszenna graham (20%),
sól. Ten
chleb, podobnie jak pozostałe tej firmy, można robić na wodzie,
maślance,
kefirze lub
mleku. By podnieść jego wartość o dodatkowe składniki, np. błonnik, można dodać
otręby pszenne. Ja dodałam
siemię lniane oraz
słonecznik.
Składniki:- 500 g mieszanki mąk,- 6 g
drożdży instant lub 12 g świeżych rozpuszczonych w ciepłej wodzie,- 340 ml
wody o temperaturze 20-25°C,- ja dodaję od siebie jeszcze 1/4 łyżeczki
soli, gdyż wg mnie w mieszance jest jej za mało.Sposób wykonania:Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wsypujemy
drożdże, ewentualnie
sól i wlewamy
wodę. Można dosypać też
siemię lniane i
słonecznik. Całość mieszamy na jednolitą masę przez około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie 30 minut. Ciasto wyjmujemy na oprószoną
mąką deskę, wyrabiamy na podłużny kształt i wkładamy do podłużnej formy (ok. 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Delikatnie moczymy
chleb pędzelkiem i posypujemy np.
słonecznikiem. Wkładamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie skręcamy piekarnik na 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a
chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut.
Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko
wodą.