ßßß
Wspaniałe jesienne muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i dużej ilości cynamonu. Szybkie w przygotowaniu, nie potrzeba nawet uruchamiać miksera. Przepisem na nie podzieliła się wczoraj jedna z czytelniczek (dziękuję, born.to.bake.123 :-), dokonałam w nich jednak trochę zmian. Obniżyłam zawartość cukru, tłuszczu i spulchniaczy, dla zachowania wilgotności dodając do muffinek starte na tarce jabłko. Ponieważ u nas cały czas letnia pogoda, zrezygnowałam z przypraw korzennych, pozostawiąc jedynie cynamon. Muffiny są przepyszne, wigotne, miękkie, dyniowo - jabłkowe. Polecam!Składniki na 12 - 15 sztuk:250 g mąki pszennej1,5 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżeczki cynamonuszczypta soli130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru4 jajka200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego200 g puree z dyni*1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkachcukier demerara - do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).