Wykonanie

Wspaniałe jesienne muffiny z dodatkiem
dyniowego puree,
jabłka i dużej ilości
cynamonu. Szybkie w przygotowaniu, nie potrzeba nawet uruchamiać miksera. Przepisem na nie podzieliła się wczoraj jedna z czytelniczek (dziękuję, born.to.bake.123 :-), dokonałam w nich jednak trochę zmian. Obniżyłam zawartość
cukru, tłuszczu i spulchniaczy, dla zachowania wilgotności dodając do muffinek starte na tarce
jabłko. Ponieważ u nas cały czas letnia pogoda, zrezygnowałam z przypraw korzennych, pozostawiąc jedynie
cynamon. Muffiny są przepyszne, wigotne, miękkie,
dyniowo -
jabłkowe. Polecam!Składniki na 12 - 15 sztuk:250 g
mąki pszennej1,5 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli130 g drobnego
cukru do wypieków lub jasnego
brązowego cukru4
jajka200 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego200 g puree z dyni*1
jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
cukier demerara - do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną,
cynamonem, szczyptą
soli.W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajka, wymieszać z
olejem, puree z dyni, startym
jabłkiem i
cukrem.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać
cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).
