Wykonanie
Zrobiłam domowy
marchewkowy sok. I zostało mi całe mnóstwo marchewkowej puply! Trochę szkoda było mi to wszystko wyrzucać, więc postanowiłam, że upiekę
ciasteczka!
Marchewkowe, delikatnie
cynamonowe. Maślane. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku mięciutkie. Ach, pyszne są! Nic, tylko się nimi zajadać!
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (około 30 sztuk):600g
mąki300g pulpy marchewkowej400g
margaryny150g
cukru brązowego1 łyżka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo maszyny założyć plastikowe mieszadło do ciasta. W naczyniu miksującym umieścić
mąkę, pulpę
marchewkową,
margarynę,
cukier,
cynamon i
proszek do pieczenia. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 3 minuty. Włączyć. Po tym czasie wyjąć ciasto i zagnieść je jeszcze na stolnicy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Z lodówki wyjąć ciasto. Formować z niego mniejsze kulki, każdą delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Po tym czasie
ciasteczka wyjąć, delikatnie przełożyć z blaszki i ostudzić. Można podawać.