Wykonanie

Takie właśnie dania uwielbiam. Lekkie i kolorowe.Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.

Wystarczy zmieniać rodzaj
makaronu i dowolnie komponować warzywa , a
makaron z pewnością nikomu sie nie znudzi...........Składniki:/2 porcje/


160 g
makaronu /typu orecchiette gnocchietti/3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkukawałeczek
papryczki chilli1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej80 g
zielonej fasolki szparagowejkilka świeżych listków
bazyliiok. 40 g
sera pecorino/ lub
parmezanu w kawałku/
sól i
pieprz do smakuWykonanie:-Nastawić
wodę na
makaron.-
Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.-Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę , dodać papryczkę,
czosnek i mieszając smażyć ok.2-3 minuty /nie przypalić/ , po czym
czosnek usunąć.-Dodać pokrojoną
paprykę, chwilkę podsmażyć , doprawić do smaku , po czym zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.10 min. Jeśli wymaga podlać odrobiną
wody /z gotującego się makaronu/.-W międzyczasie umyć i obrać
fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki.-Do gotującej się , osolonej
wody wrzucić
makaron wraz z pokrojoną
fasolką i gotować ok.10-15 min. od chwili zagotowania się
wody.-Ugotowany
makaron z
fasolką przecedzić i wsypać na patelnię z
papryką.-Starannie połączyć składniki i mieszając podgrzewać ok. 1 minutę, aż
makaron przejdzie smakiem warzyw /można dodać odrobinę
wody z makaronu/.-Dodać kilka listków
bazylii , połowę
sera /startego lub pokrojonego w cieniutkie płatki/, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wymieszać.-Gotowy
makaron przełożyć na talerze, posypać
płatkami sera, ozdobić świeżą
bazylią.