ßßß
Wystarczy zmieniać rodzaj makaronu i dowolnie komponować warzywa , a makaron z pewnością nikomu sie nie znudzi...........Składniki:/2 porcje/
160 g makaronu /typu orecchiette gnocchietti/3 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkukawałeczek papryczki chilli1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej80 g zielonej fasolki szparagowejkilka świeżych listków bazyliiok. 40 g sera pecorino/ lub parmezanu w kawałku/sól i pieprz do smakuWykonanie:-Nastawić wodę na makaron.-Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać papryczkę, czosnek i mieszając smażyć ok.2-3 minuty /nie przypalić/ , po czym czosnek usunąć.-Dodać pokrojoną paprykę, chwilkę podsmażyć , doprawić do smaku , po czym zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.10 min. Jeśli wymaga podlać odrobiną wody /z gotującego się makaronu/.-W międzyczasie umyć i obrać fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki.-Do gotującej się , osolonej wody wrzucić makaron wraz z pokrojoną fasolką i gotować ok.10-15 min. od chwili zagotowania się wody.-Ugotowany makaron z fasolką przecedzić i wsypać na patelnię z papryką.-Starannie połączyć składniki i mieszając podgrzewać ok. 1 minutę, aż makaron przejdzie smakiem warzyw /można dodać odrobinę wody z makaronu/.-Dodać kilka listków bazylii , połowę sera /startego lub pokrojonego w cieniutkie płatki/, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.-Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać płatkami sera, ozdobić świeżą bazylią.