ßßß
Wszyscy doskonale znamy smak i zalety naszej rodzimej fasolówki. Smaczna,pożywna i wartościowa, a najlepiej smakuje w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale również Włosi maja swoją wersję dania, które w pewnym stopniu przypomina nasza zupę. Mają jedną wspólną cechę.Zawierają w swoim składzie fasolę. Sposób wykonania i konsystencja są nieco inne. Zupy we Włoszech są mało popularne,a jak sama nazwa wskazuje przeważa w tym daniu oczywiście makaron.Dla mnie jest to jednak zupa .Podaję tu przepis, który poznałam kilka lat temu , który jest tradycją pewnej włoskiej rodziny,a i potrawa wydaje mi się bardzo prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna.
Składniki:/na 4 osoby/300 g fasoli /suchej lub mrożonej np.borlotti/1 ząbek czosnku½ cebuli1 mała marchewkakawałek selera naciowego½ szklanki sosu pomidorowego/passata di pomodoro/3 łyżki oliwy z oliwek250 g krótkiego makaronu/użyłam garganelli/750 ml wywaru warzywnegopieprzsólzielona pietruszka /drobno pokrojona/majeranek/kilka listków lub suszony/Wykonanie:Jeśli użyjemy do naszego dania suchej fasoli,to należy ją dzień wcześniej,najlepiej wieczorem namoczyć.Ja wykorzystuję świeżą,ale mrożoną fasolę,a więc wystarczy zalać ją wodą/ilość zależy od ilości porcji i żądanej gęstości/i gotować bez namaczania. Równocześnie ,kiedy gotuje się fasola należy przygotować "sugo".Rozdrobnić w mikserze cebulę,marchew,seler i poddusić na oliwie ok.10 min., dodać czosnek/można go później wyjąć/ sos pomidorowy i chwilę gotować, a na koniec wsypać zieloną pietruszkę. Sos powinien lekko zgęstnieć . Kiedy fasola będzie już miękka należy 3/4 porcji wraz z wodą przelać do miksera, dodać sos i zmiksować. Otrzymany krem przelać z powrotem do garnka z pozostałą fasolą . Do gotującej się gęstej mieszanki fasolowo -pomidorowej wrzucić makaron i gotować razem ok. 5 min. Całość należy od czasu do czasu mieszać , aby makaron nie przywarł do dna. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zdjąć garnek z ognia i pozwolić na mały odpoczynek. W tym czasie makaron powinien stać się miękki i wchłonąć smak. Gotowe danie podawać posypane startym serem parmezan, lub podsmażonymi skwarkami z boczku, dodać kilka listków majeranku.