ßßß
Bardzo proste i smaczne danie z makaronu. Dodatek zielonego brokuła bogatego w witaminy i sole mineralne oraz sera parmezanu sprawia ,że jest to pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:/ na 2 osoby/160 g makaronu penne1 mały brokułmała cebulka1 ząbek czosnku1,5 łyżki oliwy z oliwekkilka orzechów włoskichkawałek papryczki chili2 łyżki startego sera parmezansól,pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron z brokułem robiłam wiele razy ,wypróbowując różne wersje gotowania brokuła.Warzywo to można po prostu lekko podgotować ,można różyczki poddusić na patelni z cebulką i odrobiną wody, albo gotować go razem z makaronem. Wszystko zależy od tego w jakiej postaci smakuje nam najbardziej brokuł, czy ma być miękki, czy jędrny..A mój brokuł jest ugotowany na parze. Ugotowałam duży brokuł ,bo mam w planie zrobić z niego jeszcze kolację/…/Do wody w ,której gotował się brokuł wrzucić makaron, dosolić wodę w razie potrzeby. Gotować w/g przepisu. Na patelni poddusić na oliwie cebulkę i czosnek, papryczkę /nie rumienić/,wrzucić orzechy. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki /dodałam także łodyżki/.Podlać odrobiną wody z gotującego się makaronu ,lekko poddusić aby brokuł przeszedł zapachem duszonej cebulki i czosnku. Ugotowany makaron wsypać na patelnię z warzywami i lekko wymieszać Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz posypując obficie parmezanem i zieloną pietruszką.
… danie jest pikantne ,aromatyczne, smaczne i zdrowe