Wykonanie
Bardzo proste i smaczne danie z
makaronu. Dodatek zielonego
brokuła bogatego w witaminy i
sole mineralne oraz
sera parmezanu sprawia ,że jest to pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:/ na 2 osoby/160 g
makaronu penne1 mały
brokułmała
cebulka1 ząbek
czosnku1,5 łyżki
oliwy z oliwekkilka
orzechów włoskichkawałek
papryczki chili2 łyżki
startego sera parmezansól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron z
brokułem robiłam wiele
razy ,wypróbowując różne wersje gotowania
brokuła.Warzywo to można po prostu lekko podgotować ,można różyczki poddusić na patelni z
cebulką i odrobiną
wody, albo gotować go razem z
makaronem. Wszystko zależy od tego w jakiej postaci smakuje nam najbardziej
brokuł, czy ma być miękki, czy jędrny..A mój
brokuł jest ugotowany na parze. Ugotowałam duży
brokuł ,bo mam w planie zrobić z niego jeszcze kolację/…/Do
wody w ,której gotował się
brokuł wrzucić
makaron, dosolić
wodę w razie potrzeby. Gotować w/g przepisu. Na patelni poddusić na
oliwie cebulkę i
czosnek, papryczkę /nie rumienić/,wrzucić
orzechy. Dodać
brokuł podzielony na małe różyczki /dodałam także łodyżki/.Podlać odrobiną
wody z gotującego się
makaronu ,lekko poddusić aby
brokuł przeszedł zapachem duszonej
cebulki i
czosnku. Ugotowany
makaron wsypać na patelnię z warzywami i lekko wymieszać Doprawić
solą i
pieprzem. Wyłożyć na talerz posypując obficie
parmezanem i zieloną
pietruszką.
… danie jest pikantne ,aromatyczne, smaczne i zdrowe