Wykonanie
Z ielony
brokuł i
makaron to doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych .
S kładniki:/ proporcje na 2 osoby/160 g
makaronu penne250 g
brokułów1 łyżka orzeszków pinii/lub innych/1 ząbek
czosnku2 łyżki
startego sera parmezan1 łyżka
ricotty /lub innego
twarożku kremowego/
sól,
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie,/polecam ugotować na parze/, przeleć zimną
wodą, dobrze odcedzić i zmiksować, dodając ząbek
czosnku,
orzeszki pinii,
ricottę ,
oliwę z oliwek, a na końcu
parmezan . Miksować chwilę do otrzymania gładkiego kremu. Doprawić
solą ,
pieprzem.
Makaron użyć
wody ”brokułowej” .Gorący połączyć z zielonym pesto z
brokułów.