Wykonanie
Dzisiaj będzie lekko, zdrowo ale dosyć pikantnie.Smażone warzywa na chrupko i
razowe penne.Przed podaniem całość można obficie posypać
parmezanem,dzięki
czemu makaron będzie bardziej kremowy i jeszcze bardziej wyrazisty,ja ten etap pominęłam, bo miało być naprawdę lekko.
Składniki:400 g penne
razowego1/2
brokuła1/2
papryczki chili1 mała
cebula1 ząbek
czosnku5 dużych
pieczarekkilka listków
mięty2 łyżki
oliwy z oliweksólparmezan do posypania (opcjonalnie)
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie. Drobno pokrojony
czosnek wrzucić na patelnię, kiedy
cebula będzie prawie gotowa. Smażyć ok. 1 minuty. Dodać pokrojone w plastry
pieczarki i podzielone na małe różyczki
brokuły. Smażyć wszystko razem do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Posolić do smaku. Na koniec umyć i oczyścić z pestek
papryczkę chili. Pokroić na cieniutkie plastry i dorzucić do warzyw. Smażyć minutę.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wrzucić na patelnię. Całość lekko wymieszać. Posypać listkami
mięty.Smacznego :)