Wykonanie
Pożywne, bardzo smaczne, niezwykle łatwe, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają.To gówna zaleta dań jednogarnkowych, które świetnie nadają się na obiad. Trochę
kiełbaski, dużo warzyw doskonale skomponowany zestaw przypraw to składniki pysznego dania pod nazwą "Chłopski Garnek " z
serii Pomysł na ......
Winiary.To zupełnie zwyczajne danie zawierające w swoim składzie
między innymi
ziemniaki,
kapustę i
kiełbasę nawiązuje do naszej tradycyjnej kuchni polskiej , a nazwa Garnek CHŁOPSKI świetnie podkreśla jego prostotę.Przygotowując tę potrawę nasunęło mi się pewne skojarzenie. Te składniki i ten zapach przypominał mi pewne danie , które najczęściej jadałam latem......przy ognisku. Tak, to było właśnie to i smakowało zupełnie tak samo! / no może tylko brakowało zapachu
dymu z ogniska i atmosfery rodzinnych spotkań/. Ta potrawa to tzw.prażucha / lub pieczonka, czy kociołek/. Potrawę piecze się w żeliwnym, szczelnie zamkniętym kociołku /specjalnie przeznaczonym do tego celu/, w lekko żarzącym się ognisku. Garnek wykłada się liśćmi
kapusty i układa warstwami pozostałe składniki /kiełbasę,
mięso,
boczek,
kapustę,
paprykę,
cebulę i posypuje się
przyprawami. Cały ten proces trwa ok.1,5-2 godz ............, ale warto czekać.To tylko taka ogólna informacja, ponieważ ja bywam jedynie konsumentką, a niezastąpionym specjalistą w tej dziedzinie jest mój tata.Nigdy nie myślałam o tym, aby taki garnek przygotować w domu. Wydawało mi się, że danie to jest jedyne, niepowtarzalne i nie do podrobienia. Tymczasem okazuje się , że można i choć oryginał pozostanie jedyny w swoim rodzaju , to dla taty mam w prezencie
przyprawę , dzięki której nie będzie musiał zastanawiać się : co by tu jeszcze dodać....?A jest to:A oto moja wersja tego pysznego dania:Składniki:/ 4 porcje/350 g
cienkiej kiełbasy /ulubionej/1 mała
cebula300 g
ziemniaków200 g
białej kapusty1
papryka czerwona1
papryka biała2
suszone pomidory1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:
Kiełbasę pokroić w półksiężyce,
kapustę poszatkować,
ziemniaki pokroić w średnią kostkę ,
cebulę w krążki , a
paprykę pokroić również w kostkę.
W głebokiej patelni lub garnku / użyłam żeliwny / rozgrzać
oliwę, dodać
cebulkę, a następnie pokrojoną
kiełbasę. Lekko podsmażyć, dodać
paprykę i chwilę smażyć na wolnym ogniu.Dodać
ziemniaki,
kapustę i dokładnie całość przemieszać.
Dodać pokrojone,
suszone pomidory.Zawartość opakowania " Pomysłu na...." starannie rozmieszać z 400 ml zimnej
wody i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać, zagotować , garnek przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Danie dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 25 minutach , kiedy ziemniaczki będą miękkie danie jest gotowe do podania.
Najbardziej smakuje z kromką lub jak to po chłopsku się
mówi: pajdą
chleba.
Gorąco polecam : to jest naprawdę smaczne!
Była powtórka......