Wykonanie
Chociaż można kupić już
botwinkę [ ja poczekam na swoją z działki] postanowiłam wypróbować
buraczki suszone
Marsyl .. na zdjęciu tego nie widać,ale zupka wyszła pyszna..zrobiona według tego przepisu...i
doszłam do wniosku, że ususzę
buraczki ze swojej działki,bo wcześniej tego nie robiłam.
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2012_slash_06_slash_695barszcz-czerwony-marsyl/l/-229453376.JPG)
Polecam
buraczki suszone
Marsyl, bo to naprawdę świetny sposób na pyszną zupkę..
Buraczki suszone nie zajmują dużo miejsca, nie trzeba obierać, gotować , ani tarkować - wystarczy wrzucić do garnka, dodać dodatki i gotować do miękkości..Składniki:4 l
wody0,5
kurczakapłaska łyżka stołowa
soliopakowanie
buraczków suszonych2 łyżki stołowe
mieszanki warzywnej susz
Marsyl1 łyżeczka „Jarzywko –
przyprawa do potraw”
Marsyl4 ziarnka
pieprzu Marsyl1 łyżka stołowa
majeranku Marsyl1
liść laurowy Marsyl2 ziarenka
ziela angielskiego Marsyl2 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki kwasku
cytrynowego MarsylSkładniki na zaklepkę:2 łyżki
mąki pszennej0,5 l
śmietany 18%Sposób przyrządzania:
Kurczaka umyć i wrzucić do
wody. Dodać
sól i zagotować, po czym zebrać łyżką cedzakową „szumowiny”. Dorzucić
buraczki wraz z resztą składników z wyjątkiem
majeranku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 h aż
mięso będzie miękkie.
Majeranek dodać pod koniec gotowania.Zaklepka:
Mąkę rozrobić w 0,5 l zimnej
wody aż do rozprowadzenia wszystkich grudek po czym dolać do zupy. Do innego naczynia wlać
śmietanę, dodać do niej 3 łyżki wazowe zupy, rozklepać (wymieszać) i przelać do garnka z gotującą zupą.P oczekać do zagotowania uważając by nie wykipiało.Podawać z
ziemniakami lub
makaronem .
Buraczki suszone to wyśmienita baza do przygotowania czerwonego barszczu.Swą długą trwałość zawdzięczają jednej z najstarszych metod utrwalania żywności - suszeniu, przez co nie są wymagane żadne dodatkowe środki konserwujące.100 g
buraczków suszonych odpowiada około 1 kg świeżych
buraków.