ßßß
5 średnich buraków2 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)1 łyżka suszonego majeranku3 zmiażdżone ząbki czosnku1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (lubimy na ostro, więc oczywiście można dać mniej)2 - 3 szczypty kwasku cytrynowego0,5 łyżeczki cukru (jeśli sypnie Wam się za dużo kwasku)1 liść laurowyewentualnie Vegeta1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej3 łyżki kwaśnej śmietany 18%dodatkowo:gotowane ziemniaczkiBuraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, uzupełniamy wodę (tak, by było około 1 litra wywaru), przecedzamy.Wywar ponownie zagotowujemy dodajemy kostki rosołowe lub Vegetę, dosypujemy pieprz, kwasek, ewentualnie cukier, wrzucamy liść laurowy, zagotowujemy przez około 7 minut.Następnie dodajemy czosnek, majeranek, oraz mąkę wymieszaną z wodą, zagotowujemy ponownie, do zgęstnienia mąki, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy po swojemu, wyłączamy gaz. Po około 8 minutach dodajemy śmietanę, mieszamy. Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami.