Wykonanie

Nie pomyślelibyście, że ciasto w całości na
mące żytniej razowej może być takie lekkie i delikatne :-). Jeśli do tej
pory nie korzystaliście w słodkich wypiekach z tej ciężkiej lecz zdrowej
mąki, to jest przepis, od którego warto zacząć. Ciasto jest proste, do wykonania, bez użycia miksera, rozmiarowo nieduże, wielkości małego
chlebka. Wspaniale pachnie
jabłkami z
cynamonem. Długo zachowuje wilgotność, wystarczy je przechowywać zawinięte w folię spożywczą. Polecam!Składniki:1 średniej wielkości
jabłko (125 - 150 g)1 łyżeczka
cynamonu50 g zmielonych
migdałów150 g
mąki żytniej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
masła50 g golden
syrupu (lub
miodu)100 g jasnego
cukru muscovado (lub mniej)75 ml
mleka, w temperaturze pokojowej1
jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć
cynamonem i wymieszać.W naczyniu wymieszać zmielone
migdały,
mąkę, proszek. Odstawić.Do małego garnuszka włożyć
masło, golden
syrup,
cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać
jajko i
mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać
jabłka i wymieszać.Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować
masłem, wysypać
otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać
płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).Źródło inspiracji - przepis Dana Lepard .