Wykonanie
Po ciastach z
truskawkami przyszła
pora na odmianę w postaci
chlebka z
jabłkami. Ciasto maksymalnie zdrowe bo w całości na
mące żytniej i do tego wspaniale pachnące
cynamonem. Proporcje są przewidziane na małą foremkę.

ŹródłoSkładniki:1 średniej wielkości
jabłko (125 - 150 g)1 łyżeczka
cynamonu50 g zmielonych
migdałów150 g
mąki żytniej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
masła50 g golden
syrupu (lub
miodu)100 g
cukru muscovado (dałam 50 g)75 ml
mleka, w temperaturze pokojowej1
jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć
cynamonem i wymieszać. W naczyniu wymieszać zmielone
migdały,
mąkę, proszek. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć
masło, golden
syrup,
cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać
jajko i
mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać
jabłka i wymieszać.Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować
masłem, wysypać
otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać
płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego:)