Wykonanie
Cześć :)Przepraszam za jednodniową nieobecność, miałam na głowie przeprowadzkę :) Teraz jeszcze czeka mnie rozpakowywanie pudeł, ale, żeby poczuć się dobrze trzeba było upiec ciasto :)Tematem zapewne kilku następnych przepisów będą
jabłka, dostaliśmy sporą reklamówkę od mojego Teścia.Na początku myślałam, żeby zrobić najzwyklejszą tartę z
jabłkami, ale zaświeciła się żarówka, że mam kilogram żytniej
mąki. Poszperałam i znalazłam przepis tutaj . Pozostając trochę przy pierwszym pomyśle - pozostałam przy upieczeniu jej w foremce na tartę - przy okazji mogłam przetestować foremkę z 2 numeru czasopisma Ale pychota :)

Składniki:150 g
mąki żytniej razowej50 g
migdałów (zmielone lub
płatki, ja użyłam
płatków)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cynamonu100 g
cukru (ja użyłam brązowego demerara)50 g
miodu (około 2 łyżki)75 g
masła75 ml
mleka1
jajko3
jabłkapłatki migdałów do dekoracjiWykonanie:Zaczynamy od
jabłek - myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy
cynamonem i mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki -
mąkę, proszek,
migdały.W rondelku rozpuszczamy
masło,
cukier i
miód, aż do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do większej miski, dodajemy
mleko i
jajko, roztrzepujemy. Na koniec dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy, aby nie zostały grudki. Dodajemy
jabłka.Ciasto przekładamy (jest dość "gęste" przez ilość
jabłek) do foremki na tartę i posypujemy
migdałami.

Pieczemy w 180 st. przez ok. 40 minut. do suchego patyczka.Ciasto jest bardzo mocno
jabłkowe, czuć
cynamon i
miód :) PS: Szybko znika :)

Smacznego!