ßßß
Składniki:150 g mąki żytniej razowej50 g migdałów (zmielone lub płatki, ja użyłam płatków)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki cynamonu100 g cukru (ja użyłam brązowego demerara)50 g miodu (około 2 łyżki)75 g masła75 ml mleka1 jajko3 jabłkapłatki migdałów do dekoracjiWykonanie:Zaczynamy od jabłek - myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki - mąkę, proszek, migdały.W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do większej miski, dodajemy mleko i jajko, roztrzepujemy. Na koniec dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy, aby nie zostały grudki. Dodajemy jabłka.Ciasto przekładamy (jest dość "gęste" przez ilość jabłek) do foremki na tartę i posypujemy migdałami.
Pieczemy w 180 st. przez ok. 40 minut. do suchego patyczka.Ciasto jest bardzo mocno jabłkowe, czuć cynamon i miód :) PS: Szybko znika :)
Smacznego!