Wykonanie
Zapraszam na zdrowe babeczki

Dodatek
cukru muscovado sprawia, że mają wyjątkowy smakSkładniki:150 g
mąki żytniej razowej50 g zmielonych
migdałów1 średniej wielkości
jabłko1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
masła50 g golden
syrupu (lub
miodu)100 g
cukru muscovado75 ml
mleka, w temperaturze pokojowej1
jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć
cynamonem i wymieszać.Do garnuszka włożyć
masło, golden
syrup,
cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Lekko przestudzić, a następnie dodać
jajko i
mleko, roztrzepać widelcem. W większej misce połączyć suche składniki czyli zmielone
migdały,
mąkę i proszek nastepnie wlać składniki mokre, dodać
jabłko i wymieszać.


Ciasto przelać do foremek, posypać
płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego