ßßß
Dodatek cukru muscovado sprawia, że mają wyjątkowy smakSkładniki:150 g mąki żytniej razowej50 g zmielonych migdałów1 średniej wielkości jabłko1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia75 g masła50 g golden syrupu (lub miodu)100 g cukru muscovado75 ml mleka, w temperaturze pokojowej1 jajko, w temperaturze pokojowejpłatki migdałów, do oprószeniaJabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać.Do garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, a następnie dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. W większej misce połączyć suche składniki czyli zmielone migdały, mąkę i proszek nastepnie wlać składniki mokre, dodać jabłko i wymieszać.
Ciasto przelać do foremek, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego